AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić posetio je u Briselu sedište kompanije "Besiks", najveće belgijske i jedne od najvecih evropskih građevinskih kompanija i tom prilikom razgovarao o ulasku te kompanije na tržište Beograda i Srbije.

Vesić se osvrnuo i na kašnjenja u radovima u Beogradu i zapretio kompanijama koje ne budu poštovale rokove da će se naći na crnoj listi.

Beograd je jedno od većih tržišta kada je u pitanju građevina u Evropi, rekao je Vesić i podsetio da je u srpskoj prestonici 2019. godine, treću godinu za redom, izdato građevinskih dozvola za više od miliona kvadrata, a u poslednjih šest godina za oko 5,5 miliona kvadrata.

Naveo je da će se u Beogradu narednih godina raditi nekoliko velikih infrastrukturnih projekata kao što su metro, dva tunela, dva nova mosta, unutrašnja obilaznica...što su, dodao je, veliki projekti za koje postoji interesovanje velikih evropskih kompanija.

" Drago mi je da 'Besiks' i druge belgijske kompanije žele da učestvuju u tim projektima", rekao je Vesić i dodao da je važno da velike evropske kompanije dođu u Beograd gde, kako je dodao, poslednjih godinu i nešto dana postoji problem sa kompanijama koje izvode radove jer ne poštuju rokove, ne vode računa o tome da remete svakodnevni život građana...

" Mi smo u Gradu veoma besni zbog toga. Poslednja dva meseca tražimo svakodnevne izveštaje o tome kako napreduju radovi i očigledno je potrebno da dođe i konkurencija kako bi neke naše kompanije ili kompanije koje već rade u Beogradu shvatile da ne mogu da se ponašaju tako kako se ponašaju", rekao je Vesić.

Najavio je da će sve kompanije koje budu kasnile sa radovima biti stavljene na "crnu listu" i nijedna od njih više neće dobiti posao u gradu.

Već od narednih dana će, kaže Vesić, gradski funkcioneri biti uključeni u organizaciju sastanaka sa tim kompanijama.

"Mi plaćamo svoje obaveze tačno u dan, ali i kompanije imaju obavezu da radove urade kvalitetno, da ne kasne nijedan dan i ne otperećuju dodatno život ljudi jer svi radovi u gradu inače na neki način remete život građana", rekao je Vesić.

Zato mu je, kaže, drago što velike evropske kompanije žele da dođu u Beograd jer će to, dodao je, biti još jedan podsticaj izvođačima radova da shvate da moraju da rade u interesu građana, odnosno da ne smeju kasniti sa rokovima.

"Beograd je veliki investitor. Naš budžet je 1,2 milijarde evra, plaćamo u dan sve svoje obaveze za sve koji rade u Beogradu i nećemo više trpeti i tolerisati kašnjenje bilo koje kompanije koja izvodi bilo kakve građevinske radove u Beogradu", dodao je zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

'