AKTUELNO

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti advokat Predrag Savić rekao je da ovaj zakon sadrži 66 poprilično “nebuloznih” odredbi.

Kako je istakao, neke od tih odredbi su sa stanovništa pravne redakture potpuno nepotrebna, jer predstavljaju prepisivanje nekih osnovnih sloboda i prava iz Ustava i evropske konvencije.

Foto: TV Pink Printscreen

-Neke odredbe su toliko nakaradno napisane, da ih je teško i prepričati i konfuzne su – rekao je Savić u emisiji “Pravac”.

Kako objašnjava, imamo jedan deo tog Zakona koji se bavi registracijom i evidencijom verskih zajednica, koji je isto “nakaradan” i suprotan pravnom poretku Crne Gore i suprotan je evropskim pravilima.

Profesor dr Jovan Janjić sa Univerziteta Union - Nikola Tesla ističe da je ovo Zakon protiv SPC u Crnoj Gori.

Foto: TV Pink Printscreen

-To nije fraza. Ima više odredaba tu, koje zadiru u slobodu veroispovesti SPC i gde se onemogućava funkcionisanje crkve. Njena bogoslužbena i misionarska aktivnost– smatra on.

-Ono o čemu se najviše priča, a to je oduzimanje imovine crkve, pravo crkve da slobodno raspolaže svojom imovinom, to predstavlja nužnu materijalnu osnovu za slobodu veroispovesti. Ako crkva nema pravo i ne može da raspolaže svojom imovinom, onda se direktno ugrožava sloboda veroispovesti – objasnio je Janjić.

Kako je podsetio, na to je ukazao i najveći kanonista ovoga vremena, s početka 20. Veka, čuveni episkop Nikodin Vilaš.

-Dakle, ako crkva ne može da raspolaže svojom imovinom, o kakvoj slobodi veroispovesti je reč? – zapitao se on.

#Crna Gora

#Zakon o slobodi veroispovesti

'