AKTUELNO

Godina na izmaku bila je rekordna za turizam u Srbiji, a to potvrđuje rast broja gostiju, a samim tim i deviznog priliva.

Kako kažu u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), već četvrtu godinu zaredom ostvaren je dvocifren rast broja turista i noćenja u Srbiji.

Poslednji podaci pokazuju da je, zaključno sa oktobrom, Srbiju posetilo 3,1 milion turista, ostvareno je 8,7 miliona noćenja - šest odsto više nego u istom periodu prošle godine.

To sve potvrđuje da ćemo ovu godinu završiti sa novim rekordnim prometom u turzimu, kaže direktorka TOS-a Marija Labović. Ona ističe da je i devizni priliv od ove grane zabeležio povećanje od sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Očekujemo da ćemo premašiti cifru od 1,3 milijardi evra, koliko je bio prošle godine i nadamo se da može dostići 1, 5 milijardi kada u statistiku uključimo podatke do kraja godine", navodi Labović.

Srbiju najviše posećuju gosti iz regiona, pretežno Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a potom slede gosti iz Kine, Turske, Rusije, koji značajno više posećuju Srbiju, Nemačke...

Labović kaže da se očekuje da će i predstojeća godina biti dobra za turizam, budući da se dosta ulagalo u saobraćajnu infrastrukturu, a i turističke destinacije uradile su dosta toga što se kvaliteta sadržaja tiče.

"Planiramo da nastavimo sa promotivnim kampanjama, online oglašavanjem, kako za domaće tako i strane turiste, te verujemo u još bolje rezultate", navodi Labović.

Veliki broj stranih turista očekuje se u Srbiji i tokom novogodišnjih praznika.

Tradicionalno su najbrojniji gosti iz regiona - Slovenije, Hrvatske, BiH, Bugarske, Rumunije. Poslednjih godina primetno je da sve više turista iz Nemačke, Turske, Grčke, Kine novogodišnje praznike provodi u Srbiji.

#Srbija

#Turisticka organizacija Srbije

'