AKTUELNO

Danica Karić, majka Bogoljuba, Dragomira, Sretena i Zorana Karića i Olivere Karić Nedeljković, preminula je u Beogradu u 102. godini.

Danica je rođena 20. januara 1918. godine u đakovičkoj trgovačkoj porodici Kuzmanović, a udajom za Janićija Karića preselila se u Peć.

Od Danice se na društvenoj mreži Instagram oprostila Slavica Karić, žena pokojnog Sretena Karića.

- Naša predivna mama, svekrva, baka, prabaka, plemenita, nežna i najvoljenija, zauvek će živeti u našim mislima i srcima - napisala je Slavica.

- Šta da vam kažem sem da, dok su nam majke žive, imamo sigurnu luku koja nas štiti od svih životnih oluja. Moja majka, MATI Angelina, je za mene - najmudrija osoba koju znam - napisao je uz video na svom Instagram nalogu Bogoljub Karić prošlog meseca.

View this post on Instagram

Dragi moji, Šta da vam kažem sem da, dok su nam majke žive, imamo sigurnu luku koja nas štiti od svih životnih oluja. Moja majka, MATI Angelina, je za mene - najmudrija osoba koju znam. Pored mog oca, Janicija, ona je jedini svetionik , koji mi uvek pokaže pravi put, pruža najveću ljubav i podrsku, da najbolji savet... Upozori me i ukaže na sve trnovite prepreke u životu i svojim mudrim savetima pomogne da ih s lakocom prevazidjem i pobedim. Žena, koja svojim pogledom govori sve, jednom rečju menja moje mišljenje, a rečenicom formira moje stavove i životnu filizofiju! Kao mudra, visprena, inteligentna zena i veliki diplomata, uspela je da nasu mnogobrojnu porodicu održi na okupu, u kući punoj ljubavi, sloge i poštovanja - do dan danas!!! To je prava MAJKA... Vaši Milanka i Bogoljub sa porodicom Karić♥️💜💙😇💒💗🎆🎇

A post shared by Bogoljub J. Karic (@bogoljubkaric) on

Mati Angelina biće sahranjena u subotu, 4. januara, u porti Pećke patrijaršiji.

Danica Karić se zamonašila 2011. godine u manastiru Pećka patrijaršija i primila duhovno ime Angelina.

Čin monašenja kojim je dobila duhovno ime Angelina obavio je episkop lipljanski, Jovan, patrijarhov vikar u Pećkoj patrijaršiji, a monahinju Angelinu na podstrig privela je igumanija manastira, mati Vefronija starešina manastira sa oko dvadeset monahinja.

- Pokojni suprug i ja smo obećali da će onaj ko duže poživi ostatak života posvetiti našoj svetoj crkvi, ali je Božja volja učinila da to budem ja - navela je Danica u pismu prosleđenom patrijarhu Irineju u kome je tražila blagoslov za monašenje u Pećkoj patrijaršiji.

Njenu želju da se zamonaši, podržala je i čitava porodica. Osim želje da bude pored groba supruga Janićija, koji je u ovoj svetinji sahranjen oktobra 2010. godine, Danicu Karić, sada monahinju Angelinu mnogo toga vezuje za ovaj manastir.

#Danica Karić

#Mati Angelina Karić

'