AKTUELNO

Žene i deca koji su smešteni u Sigurnoj kući žrtve su svirepog zlostavljanja. Među njima je i dečak, kome je otac glavu udarao u radijator, a to je samo jedan od drastičnih primera porodičnog nasilja.

Štićenici Sigurne kuće, koji su uspeli da se spase i pobegnu od nasilnika, puno očekuju od Zakona o sprečavanju nasilja u porodici stupa na snagu 1. juna. Njih, ipak najviše ih plaši povratak kući, ali su zadovoljni novinama koje zakon donosi.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević je gostujući u emisiji "Pravac" ocenila da novi zakon donosi bitne novine, istakavši da je u 2016. u porodičnom nasilju stradla 31 žena, a od početka godine ubijeno je pet žena i jedno dete.

Foto: Printscreen

- Žene se stalno pitaju zašto su one u Sigurnoj kući sa decom, a nasilnik je kod kuće. Dešavalo se i da se nasilnik u međuvremenu oženi i u kuću žrtve dovede drugu ženu. Za to vreme žrtva je u Sigurnoj kući - ukazala je Stanojević.

U Sigurnoj kući ima 27 dece, od beba do srednjoškolaca. Imamo i dečaka koga je otac toliko tukao da mu je udarao glavom u radijator, ispričala je Stanojević, objašnjavajući koliko nasilnici mogu biti surovi.

Štićenicu Sigurne kuće Jovanu N. je muž, odmah posle udaje počeo da zlostavlja. Pored fizičkog nasilja trpela je i ekonomsko zlostavljanje.

Foto: Printscreen

- Bilo je i težih povreda. Nije bilo preloma, ali je bilo napuklih mišića, posekotina...Nikada nisam otišla kod lekara i nemam lekarsku potvrdu o povredama i to je sada sporno na sudu, mada ima još tragova nasilja - ispričala je ona za Pink.

Jovanu su radnici Centra za socijalni rad doveli u Sigurnu kuću, jer u strahu od muža sa decom nije mogla da se vrati kući. Deca su, kako je dodala, gledala kako je muž zlostavlja. Sada je podnela i zahtev za razvod braka.

Od novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici Jovana puno očekuje, ali primećuje da se već dosta stvari promenilo. Tada je, njen suprug, inače narkoman povratnik, poznavao policijske inspektore i nije mogla da prijavi zlostavljanje.

Sudija Drugog osnovnog suda Nebojša Đurišić je ocenio da su ključne novine privremeno udaljenje nasilnika iz stana i zabrana prilaska i kontaktiranja. Zakon, koji na snagu stupa 1. juna, omogućava da se brzo pruži pomoć žrtvi.

Foto: Printscreen

- Dešavalo se da policija izađe na teren i da nema elemenata krivičnog dela, odnosno da se partneri samo svađaju. Dva sata kasnije sukob može da eskalira u nasilje sa teškim telesnim povredama. Sada Zakon daje mogućnost da za to obučeni policijski službenici obave procenu rizika. Kada se proceni da postoji rizik, može se izreći hitna mera i lice se udaljava iz stana na 48 osati, od čega osam sati provodi na razgovoru u polciji - objasnio je Đurišić.

Prema njegovim rečima, ukoliko postoji potreba mera udaljenja se može produžiti na 30 dana što žrtvi daje dovoljno prostora da prikupi dokumenta koja su joj potrebna za podnošenje zahteva za iseljenje nasilnika.

- Veliki problem je ekonomska zavisnost žrtava od nasilnika. Zbog toha je jako važno da žrtva osnaži i da joj se pruži pomoć i podrška - istakao je Đurišić, poručivši žrtvama da moraju prijaviti nasilje jer to jedini način da dobiju pomoć.

S.M.

#Dete

#Porodično nasilje

#Žena

'