AKTUELNO

U svim selima oko Knjaževca oko 500 pripadnika MUP-a i dalje traga za devojčicom Monikom Karimanović i osumnjičenim za njenu otmicu Ninoslavom Jovanovićem, a Maja Atanasković iz Fondacije Tijana Jurić kaže da je sve ovo možda moglo da se spreči da su veštačenja koja su rađena kada je pravosnažno osuđen pokazala da se radi o neuračunljivom licu, pa da mu je izrečena mera obaveznog lečenja.

Ona je objasnila da on nije mogao da bude stavljen u registar pedofila, jer se radi o čoveku koji je pravosnažno osuđen 2005. godine, koji je odležao kaznu, a Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polnih sloboda, Skupština je usvojila 2013. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, Fondacija Tijana Jurić bavi se već dugo pitanjima koji su to kriterijumi na bazi kojih psiholozi i psihijatri utvrđuju da li je neko uračunljiv ili ne.

Atanasković objašnjava da je Jovanoviću preinačena kazna, da on nije pušten na uslovnu slobodu zbog dobrog vladanja i zapitala se koje su to olakšavajuće okolnosti za čoveka koji je silovao dve devojčice i jednu punoletnu ženu i još jednu devojčicu pokušao da zlostavlja.

Kako podseća, tu odluku je doneo Vrhovni sud u Nišu.

-Kod uslovnog otpusta znamo da je neko ko je bio na izdržavanju se dobro vladao pa je dobio uslovni otpust, ovaj čovek nije dobio uslovni otpust, što znači da se nije dobro vladao u zatvoru, nego je tada Vrhovni sud u Nišu kao drugostepeni sud našao da postoje okolnosti da ga puste. Ja se pitam koje su to olakšavajuće okolnosti za silovanje tri deteta i jedne žene? - zapitala se ona.

Koordinatorka Sigurne kuće, Vesna Stanojević, istakla je da nije postojao nikakav nadzor nad njim od kada je izašao iz zatvora.

Foto: TV Pink Printscreen

-On je poznat kao neko ko je počinilac, bio je potpuno slobodan bez ikakve kontrole, taj čovek i takvi ljudi moraju da se na neki način procene i da postoji nadzor, ako su već pušteni, a po mom mišljenju mnogi ne treba ni da su pušteni. Ovaj Ninoslav o kome je reč da je ostao u zatvoru drugačija bi priča bila - kaže Stanojević.

Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima kaže da je ovo primer koji jasno može da nam pokaže smer koji može biti neka vrsta vodilje.

Foto: TV Pink Printscreen

-Psihički poremećen čovek, detruktivna ličnost, povratnik je oteo devojčicu, a nema nikakvu materijalnu korist od toga. Tako da to treba da nam bude jasan pokazatelj šta mogu kriminalci i kriminalne grupe, kojima je eksploatacija vid zarade, da rade - istakla je ona.

#Malčanski berberin

#Monika Karimanović

#Silovatelj

#profil

'