AKTUELNO

Porodica Marjanović naći će se danas pred Višim sudom na suđenju za ubistvo njihove snaje Jelene.

U postupku protiv Zorana Marjanovića zbog ubistva supruge Jelene do sada je iskaz dala samo snaja Milica, a sada će biti saslušan i njen suprug Miloš, dok će svekar i svekrva verovatno iskoristiti pravo da ne svedoče.

O kompleksnosti ovog slučaja govori činjenica da je optužnica dva puta obarana, pa je tek treći put potvrđena, ocenjuje kriminolog Lazar Glišović. Kaže da se u javnosti neke činjenice pogrešno tumače, pa se tako potpuno pogrešno shvata zašto Zoran Marjanović ima tim od pet advokata.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- Potpuna je besmislica smatrati da je Marjanović kriv, samo zato što ima toliki tim odbrane. Tužilaštvo ima čitav jedan aparat koji uključuje i policiju. Stoga je sasvim normalno da okrivljeni u ovom slučaju angažuje što veći broj advokata, budući da je predmet narastao na više stotina stranica – kaže Glišović za Pink.  

Govoreći o odluci da mala Jana ne svedoči, već da se pred Većem iščita njen raniji iskaz, Glišović kaže da se treba uzeti u obzir uzrast devojčice, kao i eventualni stres koji bi doživela. 

- Ona je dala prvobitni iskaz tokom istrage i on se može upotrebiti. Isto tako, iskaz se može osporavati i može se zahtevati i da ona ipak da iskaz pred Većem – kaže Glišović za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Nenad Šipka, forenzičar, od današnjeg suđenja, kako kaže, ne očekuje ništa spektakularno. Ceni da će se članovi porodice pozvati na status privilegovanog svedoka i da neće iznositi nikakve iskaze.

- Da sam ja njihov branilac preporučio bih im isto. Nemaju potrebe da iznose ništa novo sa ovom optužnicom, a ja bih najviše voleo da danas u medijima pročitam da je na zahtev tužilaštva podnet zahtev za izuzeće postupajućeg sudije, zbog neposredne povezanosti predsedavajuće Većem sa advokatom odbrane Veljkom Delibašićem – podseća Šipka. 

Ističe da su Delibašić i prof. Škulić zajedno napisali tri udžbenika, a upravo je prof. Škulić suprug predsedavajuće sudskim većem.

Foto: TV Pink Printscreen

Vraćajući se na rezultate suđenja, kaže da je iluzorno očekivati bilo šta, ako se u optužnici navodi nasip kao mesto na kojem se zločin desio. Podseća da je kroz forenzičku 3D rekonstrukciju dokazao da Jelena Marjanović nije ubijena na tom mestu.

- Advokati odbrane imaju fantastičan rad, naš rad, sa kojim će, bez ikakvih problema, osporiti navode optužnice i osloboditi Zorana. Događaj se nije desio na nasipu, za šta imamo gomilu dokaza. Upravo ovi dokazi pomoći će odbrani Zorana Marjanovića da ga oslobode – kaže Šipka.

#Lazar Glišović

#Nenad Šipka

#Novo jutro

#Zoran Marjanović

'