AKTUELNO

Bragoje Jovović dobiće ulicu u Beogradu, odlučila je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica, a time će biti usvojena inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koju je podneo u svojstvu građanina.

U obrazloženju inicijative se navodi da je Jovović 10. aprila 1957. godine izvršio atentat na ozloglašenog čelnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića, što se dogodilo na dan kada su ustaše u Argentini slavile osnivanja njihove nacističke države, tzv. Nezavisne Države Hrvatske.

"Kao heroj srpskog naroda, Blagoje Jovović izvršio je atentat na najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji, ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Stotine hiljada Srba ubijeno je na najmonstruoznije načine od strane Pavelićevih ustaša u NDH. Ovaj zlikovac osnovao je u Jasenovcu i logor za srpsku decu, kao i logore ne samo za Srbe već i za Rome, Jevreje, muslimane i antifašiste", objasnio je Vesić.

On je izrazio nadu da će ovaj predlog naići na odobravanje javnosti i da se neće naći "neki srpski istoričari koji će nas ubeđivati da Jovović, koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca koje istorija pamti, nije heroj".

"Blagoje Jovović preminuo je 2. juna 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, s vremenske i istorijske distance, smatram da je vreme da se Beograd i Srbija oduže Jovoviću te da dobije ulicu u Beogradu", naveo je Vesić.

Komisija je predložila ime Jovovića dobije Zagorska ulica u Zemunu, a usvojila je i inicijativu Društva za ulepšavanje Vračara da se postavi spomen-ploča srpskom glumcu Vlastimiru Ðuzi Stojiljkoviću na fasadi zgrade u kojoj je živeo u Novopazarskoj ulici.

Stojiljković je rođen 1929. godine u mestu Ražanj. Profesionalnu karijeru je započeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu. Često je gostovao u brojnim predstavama. Veliku popularnost je stekao filmom "Ljubav i moda" i ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji "Pozorište u kući".

#Goran Vesić

'