AKTUELNO

Nova godina nam se polako bliži, a nju prate svetlucajući lampioni, jelka i mnogobrojni ukrasi koji je oživljavaju, a pravo pitasnje je kako da rasporedite novac za novogodišnju kupovinu ukrasda.

Koliko puta do sada ste rekli sebi ''Sledeću Novu godinu ću pripaziti sa novcem i neću ga trošiti nekontrolisano na nepotrebne stvari, ukrase i dekoraciju''. Pored želje da štedljivije pristupimo pripremi za praznike, kao da nas tera neki unutrašnji glas koji se budi jednom godišnje i kaže nam da kupimo što više onoga što smo rekli da više nikada nećemo.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Naravno postoje i neizbežne stvari koje moraju biti prisutne, poput poklona za najbliže, nešto što svako u ovom periodu godine svi sa strepnjom očekuju.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Ako izuzmemo cene dočeka Nove godine po klubovima i kafanama, na početku smo uštedeli najmanje stotinu evra. Toliko ćete morati da izdvojite u proseku ukoliko želite negde da izađete poslednjeg dana decembra.  

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Za kućnu dekoraciju i novogodišnju atmosferu u vašem domu, neophodno je da izdvojite šarenoliku svotu novca. Veštačke novogodišnje jelke se mogu naći po ceni od hiljadu dinara, pa sve do nekoliko desetina hiljada dinara, sve zavisi koja je veličina i materijal izrade u pitanju. Pored jelki, nezaobilazan detalj su i ukrasi za iste, a poslednjih godina je u modi kićenje u sličnim nijansama.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Tako komplet ukrasa u proseku iznosi oko četiri hiljade dinara. Naravno tu su i svećice kao obavezan deo čarolije a najnoviji led lampioni koštaju od hiljadu do dve hiljade dinara.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Kada se sve to sagleda zbirno, računica je da prosečna porodica u Srbiji samo za kićenje novogodišnje jelke potroši oko sto evra. 

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Međutim ne treba zaboraviti bitne činjenice koje nam govore da se jelka ne kupuje svake godine, kao ni ukrasi za istu. Dakle investicija od stotinu evra predstavlja novogodišnju čaroliju na duže staze. Verovatnije je da se svake godine dekoracija širi i dokupljuje, obnavlja a da se samo jednom kupuje sve zajedno.

Naravno uvek postoji mogućnost da kupite pravu jelku. Ako se odlučite za tu opciju, onda je preporuka da kupite onu sa busenom kako biste mogli da je zasadite nakon praznika. Njena cena je približna ceni veštačke jelke slične veličine ali pruža će vam sasvim digurno pružiti osećaj zadovoljstva, porodične topline i praznične čarolije.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Ne zaboravte, da ste kupovinom prave jelke i potom njenim sađenjem doprineli stvaranju novih zelenih površina. Na taj način ste napravili jedno dobro delo, i deo vaše novogodišnje čarolije ste preneli na čitavu godinu i na godine koje dolaze.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Kada je u pitanju dilema u vezi sa potrošnjom novca, da li je kupovina novogodišnjih ukrasa nepotreban trošak, savetujemo vam je da ne dopustite sebi da vas decembarski troškovi sputaju kako biste uvećali radost svojih najbližih. Budite sigurni da će neko obradovati i vas.

#Nova godina

#novogodišnji ukrasi

'