AKTUELNO

Šum na srcu je zvuk koji nastaje kada krv struju kroz određene srčane strukture i u većini slučajeva je potpuno bezopasan.

Doktor Igor Stefanović, sa Univerzitetske dečje klinike Tiršova objašnjava da je šuma na srecu veoma česta dijagnoza na sisetematskim pregledima za osnovnu školu.

-Ako dete ima šum na srcu, a nema nikakve tegobe, roditelji nemaju razloga za brigu – rekao je Stefanović za TV Pink, ukazavši da između 60 i 80 odsto zdrave dece ima šum na srcu.

Stefanović je dodao da kod dve trećine dece šum prođe tokom puberteta, a da kod osobe kod kojih se zadrži ne pravi nikave probleme

- Zabrinjavajuće je kada se šum na srcu javi kod novorođenčeta, kada je grublji, kada dete plavi, otežano i ubrzano diše, otežano jede. U tom slučaju dete treba odvesti kod kardiologa – naveo je Stefanović.

Govoreći o srčanim manama, on je istakao da se lakše tretiraju lekovima, teže operativno, nakon čega se može nastaviti normalan život, a u nekim situacijama je i operacija, na žalost, samo palijativna mera.

- Pored sistematskih pregleda kod predijatra, ako dete nema nikakve trebo, nema potrebe voditi ga kod kardiologa – naglasio je Stefanović.

S.M.

#Bolest

#Roditelji

#deca

#srce

'