AKTUELNO

Od sutra će se dokumenti overavati samo kod javnih beležnika.

Predsednik javnobeležničke komore Miodrag Đukanović je za TV Pink rekao da će cene overe dokumenata kod notara, biti manje nego u opštinama, a nešto skuplje nego u sudovima.

Na pitanje da li će, na primer,  na Novom Beogradu gde je u opštini overavano 170.000 dokumenata godišnje, biti dovoljno sedam notara, Đukanović je kazao da će biti više mesta za overu nego što je bilo u opštinama.

U Srbiji ima 152 javna beležnika, a u toku je novi konkurs za notare.

Đukanović je dodao da se overa može obaviti u bilo kojoj opštini kod bilo kog notara, jer ne postoji postoji teritorijalna nadležnost javnih beležnika.

Cene:

Overa potpisa kod notara za motorno vozilo košta 360 dinara po potpisu, što je 720 dinara za dva primerka, ovlašćenje za upravljanje tuđim motornim vozilom je takođe 360 dinara, kao i saglasnost roditelja za odlazak deteta u inostranstvo, a potvrda da je neko lice u životu košta 540 dinara.

Đukanović je ukazao da će notari narednih dana imati pune ruke posla jer će overavati potpise za izbore, ali da se veće gužve ne očekuju.

Republička komisija izdaje obrazac, koji popunjavaju stranke i uz očitanu ličnu kartu donose kod beležnika koji overava dokument. U zavisnosti od organizacije sakupljača potpisa, za jednog birača je dovoljan jedan minut, kazao je Đukanović.

S.M.

#Cena

#Notar

#dokumenta

'