AKTUELNO

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki napredak Nenada Popovića dodelilo je bespovratna sredstva u ukupnom iznosu 28 miliona dinara sa opštinom Zubin Potok na Kosovu i Metohiji, za sistemsko unapređenje inovacionih kapaciteta.

Ministar Nenad Popović istakao je na potpisivanju sporazuma da će Vlada Srbije finansirati "Start up" koji će biti opremljen najboljom tehnologijom, a koji će povezivati ostalih 16 inovacionih startap centara u Srbiji.

"Na Kosovu i Metohiji imamo izvanredne inženjere, učenike i studente i zato je važno da im omogućimo da mogu da osnuju iste onakve startap kompanije i da mogu da realizuju iste onakve inovacione ideje kakve se realizuju u drugom delu Srbije", naveo je Popović.

On dodaje da je veoma važno da se na Kosovu i Metohiji razvija ekonomska komponenta, koja će omogućiti inženjerima, mladima u školama ili na fakultetima, da svoje inovacione ideje pretoče u rezultat ili servis koji mogu da idu i na srpsko tržište, na Balkan ili u svet.

Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović kaže da je ovo prvi startap na Kosovu i Metohiji.

"Ovim centrom ćemo zadržati mlade koji su diplomirali na na Univerzitetuu Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, 20 diplomaca na Elektortehniici i isto toliko na ostalim Tehničkim fakultetima, tako da ćemo svu tu mladu decu pokušati da zadržimo na KiM", poručio je Vulović.

Cilj ovog programa je sistematsko unapređenje inovacionionih kapaciteta kroz sveobuhvatni pristup digitalnih tranformacija javnih usluga privredi društva koji treba da omogući efikasniju upotrebu resursa, odgovoran odnos prema životnoj sredini i povećanje kvaliteta života svih građana, kao i razvoj inovacionog preduzetništva.

#Nenad Popović

'