AKTUELNO

Razvedenim roditeljima na prvom mestu treba da budu deca, a ne njiohv, lični rat, kažu sagovornici za TV Pink.

Zbog neplaćanja alimentacije prošle godine sudu je podneto više od 2.000 prijava od čega je čak 1.500 nesavesnih roditelja osuđeno na neki vid kazne. Uglavnom se izriču uslovne kazne, ali za ovo krivično delo moguće je dobiti i zatvrosku kaznu odnsono kaznu kućnog pritvora.

Neplaćanje izdržavanja je jedno od najbrojnijih prestupa u grupi protiv braka i porodice, a od prvog januara sledeće godne počinju da se primenjuju izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju pa će naplata neuplaćenih alimentacija ponovo biti u nadležnosti javnih izvršitelja.

Foto: TV Pink Printscreen

Prošle godine zbog neplaćanja alimentacija na zatvorsku kaznu osuđeno je 172 roditelja, a njih 42 se našlo u kućnom pritvoru.

Andrija Marković, advokat, za Novo jutro kaže da se zatvorska kazna ili kući pritvor, u ovom slučaju, uglavnom dešava u slučajevima kada se neko od roditelja već ranije oglušio o zakon.

- Tu se obično radi kada su u pitanju povratnici. Ovako nešto se dešava kada se zna da se neko već ranije oglušio i nije ispoštovao zakon. Cilj je da dete dobije ono što mu pripada, a to je zakonsko izdržavanje – kaže Marković, ističući da su uglavnom muškarci ti koji ne daju alimentaciju, retko koja žena čini tako nešto.

- Jako slabo se dešava da majka ne plaća alimentaiciju, ali ja imam slučaj da žena koja je rodila petoro dece i ostavila ih nije isplaćivala novac – dodaje on.

Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja kaže da je glavni problem da roditelji nakon razvoda zaborave na potrebe deteta, i svoj “rat” stavljaju u prvi plan. Kako kaže, ona je skeptična što se tiče izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, jer bi ona, kako dodaje, bila mnogo rigoroznija.

- Nikada nisam mogla da shvatim šta se dešava sa majkama i očevima koji su se rastali i zaboravili na dete. Do skoro je to dete bilo centar njihovog sveta. Po meni bi bilo efektnije da se odmah ide u zatvor ukoliko se dokaže da neko ne izmirava obaveze. Ja bih napravila jedan muški i jedan ženski zatvor  – smatra Totić.

Snežana Petrović iz Komore javnih izvršitelja kaže da je Zakon koji je na snazi do kraja ove godine, svu nadležnost davao Sudovima, ali da će se to preneti na izvrštelje, jer kako kaže, sve naplate potraživanja su se u praksi pokazale tako efektnije, pa se veruje da će i naplata alimentacije na ovaj način biti takođe efektnija.

- To je čist obligacioni odnos i nešto što se namiruje kroz novčana davanja. Stari zakon od pre 2012. davao je pravo javnim izvršiteljima da rade napalatu te vrste potraživanja, međutim, ovaj koji je na snazi nekoliko dana još, je tu vrstu obligacije vratio na sud. To se od naredne godine menja ponovo – kaže Petrović.

Ona objašnajva da izvršitelji detaljnije istražuju dužnika i pronalaze način kako,da naplate potraživanja.

- Efikasnost naplate potraživanja mnogo veća kada to rade izvršitelji. Mi kada čekiramo čime raspolaže izvršni dužnik, proveravamo da li on radi. Njalakše je da mu se skida od plate. Međutim, svi oni svoje interese stavljaju ispred interesa svoje dece – rekla je Petrović.

#Razvod

#deca

'