AKTUELNO

Deca u Srbiji ne bi trebalo da uče napamet, već da imaju praktičan rad koji povezuje više nastavnih oblasti, rekao je Ministar prosvete Mladen Šarčević, gostujući na TV Pink.

Šarčević je rekao da je suština reforme obrazovanja u Srbiji u promeni načina na koji se prenosi znanje.

- Vi ne možete iz nastavnih sadržaja da izbacite nijedan zakon fizike, njjednu oblast matematike, samo možete da im te sadržaje učinite zanimljivijim tako što ćete im drugačije predavati - rekao je Šarčević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on naveo, na ovogodišnjem PISA testu određene evropske zemlje nisu mnogo napredovale, te da to govori da su im obrazovni sistemi zastareli.

- U svetu postoje modeli koji se time bave. Za jedan ozbiljan sistem gde možete da uložite novac i izaberete ljude, treba vam vreme. Zamislite da jedan ceo sistem od sto hiljada zaposlenih vi odjednom pospete čarobnim prahom - to ne ide - objasnio je Šarčević.

Prema njegovim rečima Slovenija i Hrvatska ne mogu biti iza nas na PISA listi pošto nije u pitanju studija slučaja već realno stanje.

- Slovenija je ozbiljne reforme počela da sprovodi pre 18 godina. Oni su dobro uradili sve zgrade, opremili dobro sve zgrade, dali visoke plate nastavnicima. Hrvati već 10 godina imaju ''nezavisnu ocenu'' koja će kod za dve godine promeniti paradigmu svega o čemu govorimo - rekao je ministar Šarčević.

On je ukazao na to deca ne bi trebalo da uče nešto napamet kako bi to posle reprodukovali, već da bi trebalo da iz više predmetnih predmeta bude urađen praktičan rad.

- Došli smo do toga da imamo skoro 100 odsto digitlano osvešćenih nastavnika. Došli smo do toga da imamo još samo 350 škola da digitalno podignemo i tada ćemo imati ceo sistem digitalizovan - objasnio je Šarčević.

Kako je on rekao, oformljeni su timovi koji će raditi sa školskim psihilozima i pedagozima, a biće fomirani i opštinski saveti roditelja kako bi se lakše vodilo računa o nasilju među decom.

#Mladen Šarčević

#Obrazovanje

'