AKTUELNO

Meštani Dragačevskog sela Kaona ovih dana imaju samo jednu temu, a to je, šta će naslutiti zmija koja se pojavila u dvorištu porodice Stojković, dan nakon što je pao prvi sneg.

Zmiju, po verovanju, nisu ubili, ali se ona od zime smrzla. Međutim, ni tako smrznutu, niko je ne dira.

Meštanin Miloje Stojković, na čijem pragu se pojavila zmija, rekao je da je prvo pomislio da je neki kabal.

„Kada sam malo bolje pogledao, imao sam šta da vidim. Video sam da nije kabal, nego zmija“, rekao je Stojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Miloje kaže da u svom dvorištu nikada pre nije video zmiju, ali iako mu nije bilo svejedno, nije hteo da je ubije.

„Ipak je ovo životinja, i ona ima neki svoj život. Nikada je do sada nisam dirao, čak ni kolima kada bih je video na putu puštao sam je da ide svojim putem“, rekao je Stojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Meštani ovog sela, kako kažu, nisu oduševljeni njenom pojavom. Kažu da se do sada u selu nisu pojavljivale, kao i da se pitaju šta bi to moglo da znači. Neki misle da njeno pojavljivanje u sred zime označava nadolazeću elementarnu nepogodu, kao što je zemljotres ili nešto slično.

U srpskoj tradiciji zmije imaju dualni karakter. Najbolje je ne pominjati ih, a nikako se ne sme ubijati. Njihova pojava u ovo doba, svakako predstavlja loš znak i za samu životinju.

I stručnjaci se slažu da je pojava zmije u decembru neobična.

Foto: TV Pink Printscreen

Etnolog Ivana Ćirjaković, objašnjava da se veruje da, zmija koju vidimo posle jesenjeg Krstovdana, je zapravo zmija koja je nekoga ujela ili ubila, pa je tako, kako kaže verovanje, ni sama zemlja neće.

Biolog Duško Brković objašnjava da su kompletan oktobar i novembar bili topli, sa nadprosečnim temperaturama, što je verovatno, kako kaže,  promenilo metabolizam kod te jedinke.

Foto: TV Pink Printscreen

„Ona je verovatno krenula u potragu za hranom“, rekao je Brković.

#kaona

#zmija dragačevo

'