AKTUELNO

Vjeran Miladinović Merlinka bila je prvi javno deklarisani transvestit na prostorima bivše Jugoslavije, i zvezda brojih filmova.

Jedinstvenu slogu slovenske države na Balkanu uzdrmali su građanski sukobi s početka poslednje decenije dvadesetog veka.

Vjeranova smrt je, tako, do dan-danas, ostala poput onih mračnih trilera koji vam ni na kraju ne dozvole da se opustite.

Merlinka je o sebi govorila da je ''nekad možda preterano koristan član društva'', a to je i dokazala onda kada je srpskom društvu bilo najteže - tokom 78-dnevne agresije NATO alijanse nad Srbijom.

Dok je NATO alijansa bombardovala Srbiju Merlinka je isklesala ogromnu klupu pored svog krova nad glavom kod opservatorije, kako bi tu sklonište mogli da nađu svi prolaznici.

"Želimire vidiš kakva je situacija. Mi smo se nekada plašili da izađemo, jer su nas svi proglašavali ludacima i otkačenima, a danas se ta naša otkačenost i ne primećuje", citirao je Žilnik svoju muzu Merlinku.

Retki znaju da je Merlinka bila jedna od mnogih koji su tih turbulentnih dana sklonište od bombi našli u atomskom sklonišzu u ulici Gavrila Principa 44 u blizini osnovne škole.

Prema rečima onih koji se sećaju kako je bilo u ovom od mnogobrojnih skloništa, Merlinka je bila ta koja je svojim humorom vraćala osmehe na lice kako mladima tako i starima.

Takođe, Merlinka je za sebe tvrdila da zna da proriče sudbinu čitanjem sa dlana, i tako je jednom prilikom na sebe privukla veliku pažnju omladine, napravivši čitavi feštu i atrakciju od ovog talenta koji je tvrdila da ima.

Merlinkina takozvana proricanja sudbine pamte se po smehu, kako omladine i starih, ali ponekad po tome što je umela i da spaja mlade momke i devojke govorivši da im je sa dlana pročitala da su ''jedno drugom suđeni''.

#Merlinka festival

#Vjeran Miladinović Merlinka

'