AKTUELNO

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležen je kulturno-umetničkom programu u Kulturnom centru grada, a manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Taj datum obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlјe pozivaju na obeležavanje 3. decembra s cilјem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje lјudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

- Ova vrsta susreta ne služi samo tome da protokolarno obeležimo jedan datum, već je prilika da vidimo šta smo to uradili u prethodnom periodu, da sumiramo rezultate saradnje, da sagledamo da li smo otklonili neke barijere, ne samo one arhitektonske, već i one u našem umu. Potrebno je da spoznamo da li smo do sada pokazali viši stepen solidarnosti, empatije i razumevanja prema osobama sa invaliditetom, da li bolјe razumemo komšije, rođake, prijatelјe koji žive jedan ni malo lak život, da li razumemo njihove porodice. Treba da smo tome posvećeni svih sedam dana u nedelјi, tokom cele godine, da kao Gradska uprava stvaramo jednake uslove za sve lјude koji žive u ovom gradu i da smo što brojniji u borbi za izjednačavanje prava svih građana - rekao je Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je dodao da "kontinuirano otklanjamo arhitektonske barijere, otklanjamo administrativne prepreke, ali da je potrebno još mnogo toga da se uradi".

- Ne treba da okrećemo glavu na drugu stranu, da nam ne bude neprijatno, da ne doživljavamo da se to tamo nekom drugom dešava i da imamo dovoljno razumevanja za osobe sa invaliditetom. Oni su veliki borci, šampioni svakodnevice koji se bore sa velikim izazovima i od njih možemo mnogo toga da naučimo. Zadovoljan sam onim što smo uradili kao Grad, jer smo pored obezbeđivanja velikog budšeta za oblast socijalne zaštite, doneli i odluku o finansiranju personalnih asistenata. Za nekog je to mali korak, ali on ima veliku simboliku. Značajan je utoliko jer smo uklonili jednu barijeru i promenili pravila, tako što smo kao gradska administracija suštinski razumeli i prihvatili stvarne potrebe te populacije. To je put kojim bih želeo da Novi Sad nastavi da ide - izjavio je Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U okviru programa nastupio je i Saundbim orkestar „Dobri lјudi“ iz Škole „Milan Petrović“, a u ime svih Udruženja obratio se predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Slobodan Vračarić.

Publika je uživala i u klavirskoj numeri koju je izvela Kristina Jevtović iz Udruženja distrofičara. Kristina je Novosađanka, rođena 2001. godine i boluje od retke neuromišićne bolesti, spinalne mišićne atrofije. Ona je članica Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga, i učenica 4. razreda Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“, a dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. 

#Miloš Vučević

#Novi Sad

#osobe sa invaliditetom

'