AKTUELNO

Srpski paraolimpijski tim učestvovao je na Paraolimpijskim Igrama u Riju 2016. godine na kojima je zabeležio veliki uspeh osvjanjem čak 9 melja, a tada ih je ispred Doma Narodne skupštine dočekalo na hiljade građana.

Na Paraolimpijskim igrama u Riju za Srbiju su bronzane medalje osvojili Mitar Palikuća i Nada Matić u stonom tenisu, Laslo Šuranji u streljaštvu i Nemanja Dimitrijević u disciplini bacanja koplja.

Miloš Mitić je osvojio srebro u bacanju čunja, a Borislava Perić-Ranković i Nada Matić u dublu u stonom tenisu.

Foto: Paraolimpijski komitet Srbije

Zlatne medalje iz Rija doneli su Željko Dimitrijević u disciplini bacanja čunja, kao i Laslo Šuranji u streljaštvu i Borisalava Perić-Ranković u stonom-tenisu.

Prva žena sa invaliditetom koja je osvojila najviši vrh Evrope Beograđanka

Foto: Pixabay.com

Danijela Jovanović je prva žena sa invaliditetom koja je osvojila najviši vrh,Evrope - Elbrus. Ona je u osvajanje vrha Kavkaza krenula je pre 15 dana sa trenerom Slobodanom Stokićem, posle više od dve godine priprema i truda koji su doprineli ovom neverovatnom uspehu.

Foto: Paraolimpijski komitet Srbije

Volja, snaga i istrajnost glavni su aduti četrdesetogodišnje Beogađanke, koja je uspela da savlada divlju planinu i ispuni cilj - promovisanje jednakosti, prava i sloboda osoba sa invaliditetom u Srbiji. Danijela je već osvojila Stol, Rtanj i Midžor u Srbiji, Prokletije u Crnoj Gori i najviši vrh Balkanskog poluostrva Musala, koji se nalazi u Bugarskoj.

Foto: Pixabay.com

Iako je rođena bez stopala i šaka, prošlogodišnja najbolja sportistkinja Beograda sa invaliditetom, osim planinarenja, trenira atletiku, tenis i košarku. Pre polaska na put, Danijela je prošla kroz razne vežbe poput teretane, aerobika, kardio-sale, ali i sistematske pripreme u realnim planinarskim uslovima.

Foto: Paraolimpijski komitet Srbije

''Imaš potencijal za vrhunske rezultate''

- ''Ako si spreman da to podneseš počni da treniraš i postaćeš neko o kome će se pričati, a ako nisi ostani i bićeš samo jedan običan mlad momak u kolicima“ - su prve reči koje su Draženu rekli kada je počeo da se bavi ovim sportom

Foto: Paraolimpijski komitet Srbije

Na Paraolimpijskim igrama 2008. u Pekingu Dražen je osvojio srebrnu medalju u bacanju diska, a na Svetskim prvenstvima u atletici za takmičare sa invaliditetom je osvojio čak četiri srebrne medalje.

Dražen koji se najčešće takmiči u bacanju diska u konkurenciji paraplegičara postao je osoba sa invaliditetom kada je davne 1989. godine ranjen iz vatrenog oružja.

Zlatne medalje kao od šale

Foto: Pixabay.com

Ženska ekipa Srbije osvojila je,zlatnu medalju na ekipnom Svetskom prvenstvu u stonom tenisu za osobe sa, invaliditetom.

Na takmičenju u Bratislavi,,ekipa iz Srbije je nastupala u sastavu Borislava Perić-Ranković, Nada Matić i Kristina Arančić, a na velikom uspehu čestitao im je tadašnji predsednik Vlade, a današnji predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Pixabay.com

- Upućujem najiskrenije čestitke zlatnim stonoteniserkama Borislavi Perić-Ranković, Nadi Matić i Kristini Arančić na najsjajnijem odličju osvojenom u Bratislavi. Pokazale ste šta znači borbenost, istrajnost i ogromna želja za postizanjem najboljih rezultata - istakao je u čestitki Vučić.

#Paraolimpijci

'