AKTUELNO

Do kraja dana u Srbiji se očekuje oblačno vreme sa kišom u nižim predelima, na planinama sa snegom, dok bi tokom noći sa padom temperature kiša mogla da pređe u susnežicu i sneg i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije, kažu u RHMZ.

Direktor Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić kaže da se tokom noći u severnoj Vojvodini očekuje prestanak padavina i delimično razvedravanje sa skretanjem vetra sa jugostočnog na severni i severozapadni pravac.

U većini mesta tokom naredne noći temperatura će se kretati oko nula stepeni.

U Beogradu će povremeno padati kiša, a u toku noći moguće su mešovite padavine - kiša i sneg, što bii moglo da uslovi formiranje manjeg snežnog pokrivača u višim predelima grada, ističe Nikolić.

Foto: Pixabay.com

Sutra se očekuje prestanak padavina u Vojvodini i Beogradu, a kiša, susnežica i sneg zadržaće se u ostalim delovima Srbije. U Timočkoj i Negotinskoj krajini očekuje se kišovito vreme.

U sredu i četvrtak očekuje se suvo vreme sa sunčanim intervalima, u jutarnjim satima slab i umeren mraz uz pojavu magle koja bi u kotlinama i nekim nižim predelima mogla da se zadrži tokom većeg dela dana, kaže direktor RHMZ.

U petak i subotu sledi novo naoblačenje sa slabom kišom uz porast dnevnih temperatura koje će se kretati od pet do 10 stepeni.

Početkom naredne sedmice biće ponovo suvo i stabilno vreme sa sunčanim intervalima, dok u utorak sledi ponovno zahlađenje sa kišom.

Foto: Pexel

Nikolić kaže da se sve do 25. decembra očekuju nešto više temperature u odnosu na prosek za ovo doba godine uz čestu pojavu kiše koja bi tokom noći mogla prelaziti susnežicu ili sneg. Temperatura će se kretati od dva do 11 stepeni.

Hladnijim danima i padavinama moraju da se prilagode vozači jer može biti magle i budući da niske jutarnje temperature mogu da stvore poledicu na vlažnim deonicama.

Upotreba zimskih guma u ovakvim vremenskim uslovima obavezna je i doprinosi bezbednijoj vožnji.

Stručnjaci upozoravaju da se u ovakvim vremenskim uslovima drastično mora promeniti stil vožnje da ne bi došlo do većih lančanih sudara i udesa.

Foto: Beta/Emil Vas

Inače, zbog pada temperature i mogućnosti pojave poledice u naredna 24 sata na snazi je žuti meteoalarm u glavnom gradu pa su ekipe zimskih službi u pripravnosti kako bi pravovremeno reagovale, izjavio je ranije danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je zamolio građane da budu dodatno oprezni u saobraćaju zbog moguće poledice, ali i zbog povećanog broja vozila na beogradskim ulicama.

Takođe je poručio vozačima da daju prednost vozilima komunalnih preduzeća, zimskih službi i vozilima javnog gradskog prevoza.

#Decembar

#RHMZ

#Vremenska prognoza

'