AKTUELNO

Sigurno nećete zažaliti.

Odbrojavajući dane na kalendaru zima nam postaje sve bliža, a sa njom i ono najvažnije pitanje - gde zaista vredi provesti predstojeće praznike?! Iako je način odmora, uživanja i dobrog provoda uvek bio stvar ukusa, ipak znamo jedno mesto koje može da zadovolji baš svačiji. Jer ovaj grad ima sve i svakom svom posetiocu nudi dovoljno da mu se uvek iznova vrati.

Da, to je taj Novi Sad. Sa jedne strane urban grad koji pruža raznolike sadržaje poput prave metropole, a sa druge mesto koje odiše mirom i spokojem. Raznovrstan toliko da mu se zauvek divite, a jednostavan taman onoliko da osetite da baš u njemu pripadate.

Foto: Promo

I baš zato, Novi Sad je naša najbolja preporuka za zimski odmor i provod. Udaljen je samo sat vremena lagane vožnje od prestonice, a za to kratko vreme preselićete se u potpuno novu dimenziju zabave i relaksacije. Zaista može da ponudi svakome po nešto, pa je tako odličan izbor za mirni odmor u dvoje, ali i kao prava destinacija za izlazak sa društvom ili doček Nove godine.

Predstavljamo vam samo delić njegove bogate ponude za posetioce, ali dovoljan da vam zagolica maštu i motiviše vas da započnete pakovanje kofera. Oni koji su ga već posetili prepoznaće ove neprevaziđene lokacije, a onima koji nisu imali tu sreću, nadamo se da ćemo pružiti dovoljno inspiracije da tu grešku uskoro isprave.

Dunavska ulica i Dunavski park

Dunavska ulica pravi je dragulj Novog Sada, koji čuva sve dragocene istorijske momente ovog grada. Tako ćete u njoj pronaći najstariju kuću u gradu "Kod belog lava", podignutu 1720. godine, u čijem dvorištu se nalazi i najstariji bunar. Takođe, tu je Gradska biblioteka, najstarija ustanova kulture u Novom Sadu i jedna od najvećih javnih biblioteka Srbije.

Dunavsku ulicu više puta je opevao i poznati autor Đorđe Balašević, kao važno mesto koje simboliše ovaj grad.

Šetnjom kroz Dunavsku ulicu primetićete autentične kafiće i poslastičarnice, a na njenom kraju očekuje vas prelepi Dunavski park, najbolja lokacija za uživanje u Novom Sadu. Dunavski park jedan je od najlepše uređenih u gradu, a posebnu čar daje mu veštačko jezerce u njegovom centralnom delu. Ovaj park je pod zaštitom države Srbije i stanište je preko 250 biljnih vrsta.

Foto: Printscreen YouTube/ Novi Sad Tourism Organisation

Nova godina u Novom Sadu

Dunavski park je ujedno i razlog zašto je Nova godina u Novom Sadu toliko posebna i jedinstvena. Naime, ovaj dražestan park tokom hladnijih meseci postaje još primamljiviji, jer se transformiše u pravu malu fabriku zimskih čarolija. Deo oko jezera u parku pretvara se u stazu za klizanje, a sve je ukrašeno sa bezbroj svetlucavih lampica koje stvaraju tu bajkovitu atmosferu.

Nova godina se obeležava grandiozno i u drugim delovima grada, kao i na samom Trgu gde se organizuje bogat muzički i kulturni program. Naravno, centar je ukrašen raskošnom novogodišnjom rasvetom, a celokupnoj atmosferi iz najlepše priče doprinose i starinski fijakeri na kojima se možete provozati kroz novosadske ulice.

Foto: Printscreen YouTube/ Novi Sad Tourism Organisation

Provod u Novom Sadu

Ono po čemu je Novi Sad nadaleko poznat, jeste i činjenica da njegov noćni provod može slobodno da parira onom iz naše prestonice. I ne samo to, već svakog vikenda Novi Sad ugosti veliki broj Beograđana koji su krenuli u potragu za dobrom zabavom.

Provod u Novom Sadu podrazumeva baš sve - od ispijanja piva u barovima i pabovima, pa sve do ludih žurki u kafanama i diskotekama. Neponovljiva atmosfera očekuje vas baš na svakom koraku, a epicentar najbolje zabave svakako je u centru grada i čuvenoj ulici Laze Telečkog. Na vama je samo da odeberete tip muzike i zabave koju želite za sebe, a novosadski lokali učiniće svoju magiju i odvesti vas u svet nezamislivog.

Novosadski miks niskih cena, nestvarno dobre energije i verovatno najlepših žena u celom regionu, garantuje vam da ćete upravo ovde doživeti svoj provod iz najluđih snova.

Foto: Printscreen YouTube/ Novi Sad Tourism Organisation

Znamenitosti Novog Sada

Bez imalo skromnosti, Novi Sad se može ponosno pohvaliti svojim istorijskim i kulturnim obeležjima koji čine samo sastojak njegove jedinstvenosti. Nespojivi kontrasti različitih kulturnih i religijskih uticaja, isprepletani u savršenoj harmoniji koja ga čini onim što jeste. Mesto kombinovane arhitekture koja dominira šarolikim ulicama - sve od njegovih širokih bulevara, pa do popločanih sokaka.

Verovatno najprepoznatljivije obeležje grada izdiže se ponosno iznad Trga Slobode. Katedrala u neogotskom stilu jedna je od onih građevina koju ćete sa sobom odneti na fotografijama i u uspomenama. U neposrednoj blizini očekuje vas i Uspenska crkva, pravoslavni hram u Novom Sadu, na koju se naslanja i zgrada Srpskog narodnog pozorišta. Daljom šetnjom kroz Jevresku ulicu stižete do Novosadske sinagoge, jedne od samo četiri preostale u Srbiji.

Naravno, tu je pregršt drugih građevina i znamenitosti kojima se Novi Sad može pohvaliti, a vama ostavljamo tu mogućnost da se uskoro uputite u svoju avanturu iz snova i otkrijete baš svaku od njih. Ali, na put nemojte kretati ako ste zaljubljive prirode, jer Novi Sad zavodi svojim šarmom toliko snažno da ćete poželeti da zauvek u njemu i ostanete.

Autor: Pink.rs

#Nova godina

#Novi Sad

'