AKTUELNO

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2019. godine iznosio je 4,8 procenta u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u trećem tromesečju zabeležio rast od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru građevinarstva, čak 34,7 posto, zatim u sektoru informisanja i komunikacije (7,7%) i u trgovini na veliko i malo i popravkama motornih vozila, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane (5,4%).

Kada je reč o agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su u trećem kvartalu povećani za 3,1 odsto na godišnjem nivou, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,3, a izdaci za finalnu potrošnju države za 4,6 procenata.

Bruto investicije u osnovna sredstva su zabeležile rast od 17,3 odsto, izvoz robe i usluga za 10,2 odsto, i uvoz robe i usluga za 11,4 procenata, navodi se u saopštenju.

#BDP

#Ekonomija

'