AKTUELNO

Osećali smo da tlo podrhtava i dok smo tragali za preživelima u zemljotresu. Sve vreme smo bili u opasnosti, u jednom trenutku, osetili smo udar od pet stepeni po Rihterovoj skali, gledali smo zgrade oko sebe. Trudili smo se da o tome ne mislimo, već da u ruševinama nađemo preživele.

Davor Vidović, vođa Tima za spasavanje Sektora za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, je, sa još 12 svojih kolega, od prošlog utorka do subote boravio u Albaniji, gde je spasavao ljude i tragao za žrtvama među ruševinama u Tumanama i Draču, koje je za sobom ostavio najsmrtonosniji zemljotres ove godine u svetu.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Kolege iz Niša i Kragujevca, ukupno nas 13, krenulo je prošlog utorka pre podne - priča Vidović za Novosti i dodaje:

- Naš konvoj činili su jedno terensko vozilo, vatrogasni kamion i putnički kombi. U Tuman smo stigli u toku noći, i već oko 6 i 30 počeli smo da radimo.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

U ovakvim situacijama prvo se izviđa lokacija i procenjuje stabilnost objekta. Pripadnici srpskog spasilačkog tima prvo su razgovarali sa očevicima, kako bi utvrdili da ne postoji dodatna opasnost - od struje, curenja gasa...

- Počeli smo sa ručnim uklanjanjem ruševina, u kojem je učestvovalo 30 vojnika. Koristili smo i bager za uklanjanje ostataka građevine. Toliko je sve bilo zatrpano, da smo u prvi mah mislili da nećemo nikog naći. Vodili smo se intuicijom, i kada smo pomerili ogroman deo betona, pronašli smo dva tela, koja je smrt zadesila u krevetu.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Iako smo profesionalci pa smo navikli na svakakve prizore i mirise, nikada nam nije svejedno - kaže nam Vidović.

Sledeća lokacija je bio hotel na obali u Draču, koji se potpuno urušio. U okviru Štaba međunarodnih snaga, tu su bili angažovani i timovi iz Francuske, Italije, Turske, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

#Albanija

#Davor Vidović

#Srpski spasioci

#Zemljotres

'