AKTUELNO

Ukoliko ste pravi hedonista i ljubitelj vina, ne morate ići u Italiju ili Francusku da biste popili dobru čašu vina i zabavili se.

Sasvim je dovoljno da okupite dobro društvo, ponesete lepo raspoloženje, stavite ranac na leđa i krenete u istraživanje Srbije i naših puteva vina.

Mnogobrojne su tradicionalne, porodične vinarije, kao i one novijeg kova putem cele Srbije, a sve to možete da uradite  za jedan vikend.

Dobrih, vrhunskih vina u Srbij ima, i to ona koja slobodno mogu da pariraju svetskim,imenima.

Božidar Aleksandrović predsetnik saveza vinara i vinogradara Srbije gostujući u emisiji,Pravac koja se emituje na Pink 3 kanalu kazao je da danas, u Srbiji može da se uživa u dobrom vinu, istom onakvom kao što je portugalsko, francusko ili italijansko, a za sve to, kaže Aleksandrović, zaslužno je to što se koncept proizvodnje značajno promenio.

Foto: TV Pink Printscreen

- Koncept industrijskog vinarstva je nekada bio drugačiji u poređenju sa onim koje se danas proizvodi. Na ovim prostorima od Drugogo svetskog rata do devedesetih godina nije bilo kvalitetnog vina. Tada su se vinogradari hvalili kako su proizvodili dosta grožđa, a tehnolozi kako su vinom punili bazene. Na sreću, toga više nema. Čitava stategija čitavog koncepta vinarstva se promenila – objašnajva Aleksandrović, isičući da je sada akcenat u proizvodnji bačen na kvalitet, a ne kvantitet, pa su zbog toga, kako objašnava, na ceni male vinarije.

Kako objašnjava, sada su u prvi plan izašle male, porodične vinarije.

- Na temeljima porodičnog vinarstva i vinogradarstva počinje da se radi na kvalitetu.,Pioniri savremenog, srpskog vinarstva kreću u proizvodnju, koja nije izdašna kao ranije, ali zato je vino vrhunskog kvaliteta – dodaje Aleksandrović.

Foto: Pixabay.com

Kako objašnajva sve je počelo tako što je nekoliko manjih vinarija rešilo da krene,da proizvodi isključivo vrhunska vina i to je, kaže on, zaživelo.

-  U Srbiji sada ima dobrih vina, i to na desetine vrhunskih  koji imaju svoj idenditet, svoje ime i prezime – dodao je.Stevan Rajata zastupnik saveza vinara i vinogradara Srbije otkrio je i da je za dobro vino, važna i dobra ambalaža, ali i zaštita koja treba da čuva taj kvalitet.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pampur je važan i bitan, jer on čuva i neguje vino dok je u boci – kazao je Rajata.

Aleksandrović naglašava da bez timskog rada, nije moguće doći do dobre proizvodnje, a samim tim i dobre zarade.

- Vinogradarstvo i vinarstvo su kompleksan posao. Za proizvodnju vrhunskog vina,potreban je tim. Potrebni su ljudi koji svakg dana rade sa lozom, važni su tehničari koji preuzimaju to grožđe, a onda dolaze i stručnjaci iz marketinga i prodaje. Reč je o kompleksnom poslu jer jedino tako uspeh može da se postigne – kazao je Aleksandrović.

#Vino

'