AKTUELNO

Glavni grad Čečenije, Grozni se ubrzano razvija, ima veliki turistički potencijal i svojim izledom podseća na Dubaji. Malo je onih sa ovih prostora koji nemaju predrasude o toj republici i koji bi se odvažili da je posete.

A da li je Čečenija danas bezbedna – pitanje je oko kojeg i sagovornici emsije „Pravac“ nisu mogli da se saglase.

Grčki novinar Dimitros Liakos, dugogodišnji dopisnik iz Moskve, kaže da je on kao,novinar doživeo celu čečensku priču od 1991. do danas. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja sam svedok ove tužne i veoma teške priče koja je donela bol i patnju ne samo,ovoj oblasti, već čitavoj Rusiji. Oni koji su počeli sa idejom o nezavisnosti,Čečenije su došli na kraju do ideje stvaranja jednog kalifata od Kaspijskog,mora, pa do Crnog mora – naveo je on.

Kako je dodao, kada su razumeli da to nije dobra ideja jedan od njih je bio Ahmad,Kadirov koji je u saradnji sa Rusijom išao ka ideji mira i saradnje sa Moskovom.

- Bilo je mnogo novca i interesa u ovoj priči. Ramzan Kadirov sa Rusijom sada,gradi politiku mira. Jedan Grozni ide ka nečem boljem – rekao je Liakos. 

Igor Damjanović, novinar portala Balkanist kaže da Čečeniju nije moguće izlovano,posmatrati u odnosu na region u kojem se nalazi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Poredeći situaciju u odnosu na period od pre 20 godina, evidentna je prisutna,stabilnost, povećanje bezbednosti, stvaraju se uslovi za razvoj privrede.,Kompletan region ide napred – naveo je Damjanović.

Kako je dodao u Čečeniji nema danas nikakvog kriminala.

Prema njegovim rečima, u Čečeniji je najviši pravni akt Ustav Ruske federacije i tamo,ne važe nikava šerijatska prava.

Alaudinov: Sa radošću vas čekamo

Ministar policije Čečenije Apti Alaudinov je tokom uključenja u emsiju pozvao građane Srbije da posete Čečeniju i da se uvere na njene prirodne lepote. - Sa radošću vas čekamo – naveo je Alaudinov, podsetivši da su nedavno u poseti Čečeniji bili predstavnici iz Srbije, BiH, Crne Gore, sa celog Zapadnog Balkana. - Veoma sam zadovoljan što su svi oni obišli da našu republiku i na licu mesta se uverili da je kod nas veoma lepa zemlja, da je bezbednost na veoma visokom nivou i da imamo izuzetne turističke potencijale – dodao je Alaudinov.

Darko Obradović iz Inistituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost se sa time neslaže i ocenjuje da je Čečenija poraz projektovanja ruske moći.

- U Čečeniji se ne vlada zakonima, nego dekretima. Vlada se na osonovu 40 običajnihpravila i šerijatskih prava. To su karakteristike koje ne mogu da nas ubede dase radi o demokratskoj državi. To je pre istočnjačka despotija – naveo je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naveo, to se vidi iz karaktera vladavine, pravila za žene, koja su dostausraćena, postoji oružana paraformacija koja se naziva Kadirovcima, gde se regrutuju deca od osam do 12 godina, a sa 14 su sposobni da rukuju sabalističkim naoruženjem, to je personalna garda Kadirov.   

#Čečenija

'