AKTUELNO

Strah od osude i etiketiranja još postoji u ruralnim sredinama, dok se situacija, kako tvrde stručnjaci, drastično popravila u gradovima.

Odlazak kod psihologa za stanovnike većine zemlja odavno je postao svakodnevnica, ali kod nas poseta psihoterapeutu još kao da je tabu tema.

Iz straha da će biti izloženi predrasudama i etiketiranju, građani često zanemaruju važnost očuvanja mentalnog zdravlja, pa stručnu pomoć traže tek onda kada duboko zagaze u problem, a nekada čak ni tada.

Kako je otkriveno, otac iz Štrpca, koji je jednog sina ubio, a drugog teško povredio, od malena je imao psihičke probleme, koje je njegova porodica krila. Ovo nije usamljen slučaj, a kada bi poseta psihologu, psihijatru ili nekom drugom stručnom licu bila normalna pojava, verovatno bi bili izbegnuti i sprečeni brojni incidenti, problemi i najteži zločini.

SITUACIJA SE POPRAVLJA - RASTE BROJ KLIJENATA

Kako smatra psiholog Nikola Petrović, situacija se u poslednjih nekoliko godina dosta popravila kada je reč o priznavanju problema i traženju stručne pomoći.

- Došlo je do povećanja broja klijenata, čemu su najviše doprinele strane serije i filmovi, ali i pojedini domaći, u kojima je odlazak kod psihologa predstavljen kao normalna stvar – tvrdi Petrović za portal Pink.rs.

Foto: Pixabay.com

Međutim, povećanje broja klijenata zabeleženo je samo u urbanim sredinama, ne i na selu.

- Postoji poteškoća jer je nekada teško uočiti depresiju, njeni simptomi su nekada nevidljivi, a ne kao kod, recimo, gripa, gde je bolest evidentna. Stoga psihički problem može nekome da se čini kao izmišljen, a generalno ljudi ne vole iznošenje porodičnih tajni, u strahu od osude okoline – rekao je Petrović.

Podizanje svesti o značaju provere psihičkog stanja treba i može da se promeni kampanjama, akcijama, edukacijom kroz škole i uticajem pre svega preko medija.

- Ako vas zaboli zub, idete kod zubara i to je potpuno normalno. Treba da učinimo i da bude potpuno normalno da svako ko, recimo, ima porodičnih problema, potraži savet stručnjaka kako bi ih rešio.

EDUKACIJOM PROTIV PREDRASUDA

Sličnog mišljenja je i dr sci. med. psihijatar Danijela Tiosavljević, koja smatra da u Srbiji i dalje postoje predrasude u vezi sa odlaskom kod psihijatra, jer se mnogi u tim situacijama osećaju stigmatizovano.

- To su naravno predrasude koje su najčešće proizvod neadekvatne ili nedovoljne informisanosti populacije, baš kao i strahova, najčešće neosnovanih. To su inače i razlozi koji od stavova prave predrasude, što je otežavajuća okolnost u radu sa pacijentima, jer su, pored opterećenja sopstvenim tegobama, opterećeni i faktorom stigme – rekla je dr Tiosavljević za portal Pink.rs.

Upravo ovo su razlozi zašto oni kojima je potrebna pomoć kod psihijatra dođu kasnije, ili kada je već kasno, čime je sužena mogućnost adekvatne pomoći.

ŠTO SE KASNIJE ZATRAŽI POMOĆ, TEŽE SE BORI SA PROBLEMOM

Ovakvi stavovi, kako je istakla dr Tiosavljević, nisu dobri ni za osobu kojoj je potrebna pomoć stručnjaka, ni za sam proces lečenja, jer lečenje traje duže, a pružanje pomoći postaje teže.

- Bitno je uključiti što više zdravstvenog i adekvatnog informisanja, koje suzbija verovatnoću nastanka predsrasuda, suzbija dezinformisanost i neinformisanost i smanjuje strahove koji su često neosnovane prirode – zaključila je psihijatar.

Pink.rs

#Bolest

#Lekar

#Poseta

#Psihijatar

#Strah

#Stručnjaci

#psihologija

'