AKTUELNO

Lekari iz GAK "Narodni front" u Beogradu obavili su nesvakidašnji podvig. U isto vreme pacijentkinju P. I. (38) iz Banjaluke su porodili i izvadili joj tumor od čak 11,5 kilograma.

Tim lekara i specijalista GAK Narodni front izveo je operaciju dostojnu divljenja. Porodili su ženu iz Banjaluke, a nakon devojčice, pacijentkinji je izvađen tumor težak 11, 5 kilograma.

Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva iz klinike Narodni front, rekao je da je GAK Narodni front kao tercijalna ustanova klinika u kojoj gravitiraju pacijenti iz celog regiona.

"Pacijentkinja je upućena kod nas iz Banjaluke kako bi pokušali da trudnoću iznesemo do kraja. Oko 12-te nedelje je stigla kod nas u bolnicu, i tu je bukvalno živela neke 24 nedelje, pod strogim nadzorom lekara", rekao je dr Aničić. 

On je objasnio da je pacijentkinja zapravo pacijent doktorke Snežane Rakić, da je ovo bila visokorizična trudnoća koja je sama po sebi imala mogućnosti da se iskomplikuje u svakom momentu, i da ima neizvestan ishod.

Foto: TV Pink Printscreen

„Kada je trudnoća došla do 36-te nedelje, odlučili smo da je vreme i u najboljem interesu i mame i bebe da se porođaj završi operativnim putem. Urađen je carski rez i nakon toga se pristupilo jednoj opraciji koja se zove subtotalna histeroktomija, gde je ceo uterus, sa miomom, odnosno tumorom koji je težak oko 11 kilograma i preko 40 cm dugačak uklonjen“, rekao je dr Aničić.

Kako je rekao, pacijentkinja je dobro podnela operaciju, i objasni oda je ona već imala veliki tumor koji je trebalo operisati, ali je u međuvremenu ostala trudna.

"Ovo je najbolji mogući ishod koji je mogla da očekuje. Težina u stomaku je bila kao da je nosila 5 beba, što je svakako rizično jer može pritisnuti neki krvni sud ili doći do neke druge komplikacije", rekao je dr Aničić.

Kako kaže, u GAK Narodni fron gravitiraju svi pacijenti koji imaju neke komplikovane bolesti, dodao je da imaju onkološki tim koji se bavi svim vrstama ginekoloških karcinoma, kao i da se svaki dan izvodi oko 4, 5 laparoskopskih operacija. 

#Lekar

#Porođaj

#Tumor

#narodni front

'