AKTUELNO

Na novoj pozitivnoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), koja treba da bude usvojena do kraja godine, naće se savremena terapija za obolele od multiple skleroze (MS) i karcinoma pluća, najavila je danas direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Ona je, na tribini "Zajedno do rešenja" koju je organizovalo Društvo multiple skleroze Srbije, rekla da će ubuduće i veći broj pacijenata zaraženih hepatitisom C biti na savremenoj terapiji.

- U budžetu za narednu godinu, za 2020. godinu, izdvojena su značajna sredstva za inovativnu terapiju, što znači da ćemo inovativne lekove stavljati na listu tokom cele godine - rekla je Radojević Škodrić.

Ona kaže i da bi u RFZO bili zadovoljni kada bi svih 90 savremenih lekova, koje im je predstavila INOVIA, odmah mogli da stave na listu, ali dodaje da to nije moguće ni u jednoj zemlji i da će se truditi da sredstva koja im je država dodelila iskoriste na najbolji mogući način.

Osim savremene terapije za obolele od MS, ona je rekla da će biti povećan i broj pacijenata koji su na terapiji lekovima koji su već na pozitivnoj listi.

Neurolog prof. Jelena Drulović kaže da je uvođenje savremene terapije za obolele od MS vest od ogromnog značaja i veliko ohrabrenje za sve pacijente.

Savremena terapija, kako je rekla, usporava progresiju bolesti, smanjuje učestalost pogoršanja i značajno poboljšava kvalitet života obolelih.

Ona je rekla da će se uloženo u terapiju vratiti državi, jer će oni koji boluju od MS manje ići na bolovanje, manje će koristiti pomagala, što je sve trošak za državu.

Od multiple skleroze u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi, a terapiju lekovima koji su na pozitivnoj listi RFZO, prima 1.200 obolelih.

Predstavnica Društva multiple skleroze Srbije Vesna Savić kaže da je cilj društva da se stalno povećava broj pacijenata koji su na terapiji i da će nastaviti da se bore.

Na skupu je istaknuto da ne postoji država u svetu u kojoj su svi pacijenti na terapiji.

Nova pozitivna lista lekova RFZO biće usvojena do kraja godine. Nakon toga Fondu je potrebno dva, tri meseca za nabavku savremenih lekova.

#Karcinom

#RFZO

#terapija

'