AKTUELNO

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo 1960. godine.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ustanovljen je 1981. godine na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti. A 25. novembar ustanovljen je od Ujedinjenih nacija, a u znak sećanja na sestre Mirabal, koje je ova organizacija službeno potvrdila 1999. godine Rezolucijom 54/134.

Sestre Mirabal simbol su nacionalnog i feminističkog otpora Dominikanske republike. Patria, Minerva i Maria Teresa bile su političke aktivistkinje i simbol otpora prema režimu tadašnjeg vladara Truhilja.

Foto: Wikipedia.org/Groupir !

Delovale su pod imenom imenom "Las Mariposas" što u prevodu znači Leptiri, a zbog svoje borbe za demokratiju i revolucionarnih aktivnosti, hapšene su nekoliko puta, zajedno sa svojim muževima.

Na putu ka muškom zatvoru, 25. novembra 1960. godine, kada su išle u posetu svojim muževima, tajna policija Truhilja likvidirala je ove hrabre sestre, da bi njihova tela polomljenih kostiju i sa vidnim tragovima davljenja, bila pronađena u džipu gurnutom sa puta da izgleda kao nesrećni slučaj.

Ovo stravično nedelo izazvalo je šok i bes među narodom, što je dovelo do stvaranja i jačanja pokreta protiv Truhiljovog režima, a 30. maja naredne godine, na njega je izvršen atentat, i vrlo brzo dolazi do pada njegovog režima.

Kuća u kojoj su sestre Mirabal živele deset meseci pre njihove smrti, sada je pretvorena u muzej.

Ovaj dan, koji se u svetu obeležava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma - globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.

#Međunarodni dan borbe protiv nasilja

#Rafael Truhiljo

#sestre Mirabal

'