AKTUELNO

Novi Sad želi da postane "zelena prestonica Evrope", kao Ljubljana, rekao je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na panelu gradonačelnika, u okviru Regionalnog foruma mladih lidera u Novom Sadu.

-Tri najvažnije stvari, po mom mišljenju su, komunalna infrastruktura, jer direktno utiče na kvalitet života ljudi, potom kultura, jer je Novi Sad satkan i nastao na temeljima kulture i, treće, da zadržimo mlade u našoj zemlji. Da bismo ih zadržali moramo da uzmemo stvar u svoje ruke, a ne da pričamo da je negde drugde bolje - rekao je Vučević na panelu na kojem je govorio zajedno sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Vučević je kazao da želi da njegov "grad ne bude palanačka sredina".

- Moja najveća želja je da Novi Sad ne bude palanačka sredina i nema palanački mentalitet. Da bismo postali zelena prestonica, potrebno je smeće bacamo tamo gde bi trebalo i automobil parkiramo tamo gde bi trebalo - rekao je Vučević.

On kaže da će Novi Sad preneti Ljubljani svoja iskustva kao evropska prestonica mladih, a da Novi Sad može mnogo da nauči iz iskustva Ljubljane, kao zelene prestonice.

- Dragoceno je podeliti iskustva sa prijateljima iz Slovenije. Ljubljana i Novi Sad će ovaj susret iskoristiti i za konkretne zajedničke poduhvate. Grad će zvanično podržati Ljubljanu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i staviti svoje kapacitete na raspolaganje, a oni će nas informisati o tome kako upravljaju složenim komunalnim sistemima i kako su uspeli da postanu zelena prestonica Evrope - naveo je Vučević.

Foto: novisad.rs

Vučević i Jankovič o saradnji Novog Sada i Ljubljane

Novi Sad će zvanično podržati Ljubljanu da se kandiduje za evropsku prestonicu kulture, a Ljubljana će Novom Sadu preneti svoja iskustva 'zelene politike', u čemu je Slovenija izuzetno uspešna, rekao je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je to kazao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovičem, pred panel gradonačelnika u okviru 4. ,Regionalnog Foruma mladih lidera, koju je Evropski pokret organizovao u Novom Sadu.

Vučević je rekao da su ključna tema ovog panela mladi i to kako ih zadržati, što je važna tema ne samo za Srbiju, već i sve druge zemlje iz regiona.

#Novi Sad

'