AKTUELNO

Kontraceptivne pilule danas predstavljaju jedan od najefikasnijih vidova zaštite od neželjene trudnoće, a tu su i brojna druga pozitivna dejstva koja ove tablete imaju na zdravlje žene. Međutim, tu su brojne predrasude koje se "prenose s kolena na koleno", a zbog kojih žene često izbegavaju ovaj vid kontracepcije.

Sigurno ste kad-tad čuli tvrdnju da "antibebi pilule sadrže ogromnu količinu muških hrmona, pa podstiču intenzivan rast dlaka i maljavost". Čuli ste i ženu koja nikada u životu ne bi pila antibebi pilule jer "goje i loše utiču na zdravlje jer je sve to hemija". Tu je i tvrdnja da tablete mogu izazvati pobačaj - spisak se nastavlja unedogled.

Upravo iz ovih razloga, dame se odlučuju za druge vidove zaštite, a nekada je i ginekolozima teško da ih ubede da promene mišljenje. Postavlja se pitanje da li je toliko veliki broj žena u zabludi? Ako jeste, šta je dovelo do ovakvih ubeđenja?

Ass. dr Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva u GAK Narodni Front objasnio je da su kontraceptivne pilule samo jedan od vidova kontracepcije, da se prepisuju najčešće mlađim pacijentkinjama, odnosno onima koje još nisu rađale, te da se neretko preporučuju kao korekcija raznih stanja od kojih žene pate, recimo sindroma policističnih jajnika, endrometrioze i slično. Pilule samim tim nisu isključivo namenjene za zaštitu od neželjene trudnoće. 

Foto: www.drradomiranicic.com/

Starijim ženama, odnosno onima koje su već rađale, najčešće se prepisuju drugi vidovi kontracepcije (najčešće spirale).

Ističe i da su tablete sigurne za upotrebu, da u sebi sadrže kombinaciju estrogena i progesteronskih preparata i da je, pre nego što se prepišu, neophodno da žena obavi pregled krvi i uveri se da li su pokazatelji uredni. 

- Danas postoji veliki broj tableta različitih proizvođača, a koje će se prepisati pacijentu doktor određuje na osnovu pregleda – naglašava Aničić i dodaje: 

- U slučaju da rezultati testova pokazuju da je žena zdrava, tablete se mogu koristiti i godinama, a njihova osnovna funkcija jeste da ne dođe do implantacije jajne ćelije, odnosno do formiranja folikula i njene implantacije iz endometrijuma. U slučaju da korisnica planira trudnoću, ovulacija se ponovo javlja već nakon dva ili tri ciklusa po prestanku primene kontracepcije – kaže za Pink.rs dr Aničić.

Ono što interesuje mnoge jeste koliko je argumenata "ZA" i koliko je "PROTIV" korišćenja pilula, odnosno koliko dobrog i koliko lošeg donosi njihova upotreba.

ZA:

Efikasnost antibebi pilula je prva i najvažnija stavka za žene koje žele da spreče neželjenu trudnoću, a štiti u 99 odsto slučajeva ako se koristi prema savetu lekara.

Foto: Pixabay.com

Ublažavanje menstrualnih tegoba i regulisanje menstrualnog ciklusa je često razlog zašto žene uopšte i počinju da piju antibebi pilule. Tablete imaju pozitivno dejstvo kod osoba sa policističnim jajnicima, endometriozom, smanjuju tegobe PMS-a, pozitivno utiču na smanjenje akni i bubuljica… 

- Kod stanja endometrioze, recimo, pacijentkinji se prepisuje kontinuirana kontracepcija sve dok ne reši da ostane u drugom stanju, a to može biti od nekoliko meseci do nekoliko godina. Koliko dugo će uzimati kontracepciju je individualno, odnosno zavisi od žene do žene – kaže dr Aničić. 

Tablete nemaju negativan uticaj na plodnost, čak naprotiv. Prema rečima dr Aničića, ženama koje su imale suprimiranu ovulaciju i dugotrajno upotrebljavale tablete, može da se desi da, nakon prekida upotrebe, dođe do superovulacije i vrlo brzo ostaju u drugom stanju. 

Kontraceptivne pilule takođe nemaju negativnog uticaja na maljavost, jer, kako dr Aničić kaže, koncentracije estrogena i progesterona mere se u mikrogramima, te su u ovom slučaju beznačajne i nikako nemaju negativan efekat. 

Foto: Pixabay.com

PROTIV:

Postoje nuspojave koje se javljaju prilikom prilagođavanja organizma na upotrebu antibebi pilula, a to su uglavnom neispitana krvarenja između menstruacija koja se češće javljaju kod žena koje su rađale.

- U tom slučaju hormoni se ne prepisuju dok se ne ispita šta je uzrok krvarenja – kaže Aničić. 

Jedna od kontraindikacija na koju ginekolozi najčešće upozoravaju jeste tromboza (pojava krvnih ugrušaka), stoga se pacijentkinjama koje uzimaju pilule ne preporučuju cigarete.

Doktor dodaje da u društvu postoji "hormonofobija", ali da ona nije bazirana na činjenicama. 

- Kao i svi drugi lekovi, tako i kontraceptivne pilule imaju svoje indikacije i kontraindikacije, koje su svedene na minimum ako se lek koristi prema savetima lekara. Sve napreduje, pa i medicina i svaki lek ima svoj put razvoja. Lek se testira vremenom i upotrebom na sivoj populaciji, tokom čega se rade ozbiljnije studije i na osnovu istih se pokazuje u kojem smeru treba dalje razvijati lek – kaže dr Aničić, objašnjavajući da su predrasude koje se danas gaje o pilulama uglavnom zasnovane na iskustvima starijih žena. 

- U današnje vreme ne možemo reći ništa loše za kontraceptivne pilule, jer apsolutno donose više benefita nego neželjenih posledica – zaključuje on za Pink.rs.

Uprkos činjenici da tehnologija svakodnevno napreduje, da ništa nije isto kao pre dvadeset, pa i deset godina, mnoge dame se ne usuđuju da pređu na ovaj vid zaštite. Ipak, nekima je ovo jedini način da "prežive" one dane u mesecu, jer određen procenat žena trpi neopisive bolove i tegobe. U svakom slučaju, predočili smo činjenice stručnjaka, a na vama je da odlučite hoćete li i ima li potrebe da ih koristite.

Foto: Pixabay.com

Šta kažu korisnice tableta?

- Imala sam neredovan ciklus, bolne i obilne menstruacije. Prvog i drugog dana ciklusa nisam mogla da funkcionišem. Nisam mogla da stojim, jer bi mi noge utrnule od bolova. Jednom prilikom sam, pretpostavjam od bolova, dobila i temperaturu. Doktorka mi je prepisala pilule za kontracepciju 2012. godine i od tada nemam apsolutno nikakvih problema. Ciklus traje kraće, redovan je, a menstruacije su manje obilne. Gotovo da ne osetim ništa. I svaki put kada se setim kako mi je bilo do pre sedam godina, zahvalim onom ko je izmislio ove tablete. Pomislim ponekad da me možda očekuju neke zdravstvene posledice, posebno kada čujem mišljenja pojedinih žena iz okruženja, ali sam se dobro raspitala i zaključila da ne mogu da mi štete, naprotiv. Sva ta mišljenja su samo zablude nedovoljno informisanih ljudi – rekla je Ivana V. za Pink.rs. 

Autor: I.P.

#Ass. dr Radomir Aničić

#pilule za kontracepciju

'