AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, sastao se danas sa predsedavajućim Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust Džordžom Santerom.

- Obavestio sam Santera da je Zakon o Starom sajmištu u procesu usvajanja i da je Grad Beograd ponosan zato što je deo tog procesa. Grad Beograd je pre šest godina pokrenuo proces izrade zakona i memorijalizacije Starog Sajmišta koji je poslednji koncentracioni logor u Evropi koji nije memorijalizovan - rekao je Vesić.

Kako je on objasnio sada se čistav proces odvija u Ministarstvu kulture i Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i da se ubrzo očeluje usvajanje zakona kako bi bio raspisan konkurs za memorijalni centar koji će konačno biti izgrađen.

- Zato će memorijalni centar biti izgrađen na mestu na kome se tokom Drugog svetskog rata nalazio koncentracioni logor “Zemun" u kome je stradalo oko 7.000 Jevreja i 10.636 logoraša, uglavnom Srba kao i veliki broj Roma - istakao je Vesić.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Objasnio je da je skrenuo pažnju i na pitanje ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u kome je ubijeno 700 stotina hiljada Srba i antifašista od strane hrvatskih nacista koje je predvodio Ante Pavelić.

- Danas smo u prilici da slušamo kako pokušavaju da umanje broj ubijenih u Jasenovcu verujući kako će tako zločin koji je počinjen biti manji. Zločin je zločin makar ubijen jedan čovek, krivica nije opšta već se zna ko su ljudi koji su kao ustaše ubijali Srbe, a jedini zvaničan podatak o broju ubijenih Srba je podatak o 700 hiljada žrtava koji utvrdila zvanična komisije Federativne Republike Jugoslavije čini su deo bili i Srbija i Hrvatska - rekao je on.

#Goran Vesić

'