AKTUELNO

Ne ignorišite ove simptome!

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u prvoj polovini ove godine registrovano je 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze.

Stručnjaci tvrde da se polno prenosive bolesti u svetu šire zbog upotrebe mobilnih aplikacija za upoznavanje, kao što su Tinder, Badu i Grindr.

Dr Josif Fidanovski psihoseksualni terapeut kaže da ljudi sada pribegavaju lakšem, instant načinu upoznavanjua partnera i da niko više nema vremena da potencijalnog partnera upoznaje duže.

- Jedna moja pacijantkinja je rekla da su se sve njene drugarice zahvaljujući aplikacajama za upoznavanje i udale. Čovek se na svakom planu traži. Ljubav zahteva neke investicije, dok ovaj način upoznavanja to ne zahteva i ide se linijom manjeg otpora – kazao je on.

Marija Milenković, psiholog, kaže da postoji razlika između sekualnih odnosa i intimnih odnosa jer kod ovih drugih je važna i prisnost partnera. Milenković objašnjava da je ranije najpre išlo upoznvanje, bliskost, pa bi se tek onda došlo do kreveta.

- Po pravilu iz ljubavi bi trebalo da dođe do seksa, međutim danas to i nije baš tako. Međutim, za to mora da postoje psihološke predispozicje, spremnost, da se uđe u drugačiju vrstu odnosa – objašnjava Milenković.

Međutim, sa instant odnosima dolazi i rizik od i mogućnost da se dobije neka polna bolest na šta upozorava dr Vanja Milošević ginekolog. On je upozorio na simptome koje mogu da alarmiraju na neku polnu bolest, ali kako kaže, neke bolesti su podmukle i ne mogu da se lako otkriju, pa je zbog toga redovna kontrola važna.

Aplikacije za upoznavanje popularnije i kod gejeva!

Istraživanje je vršeno na 7.000 gej muškaraca koji su posećivali jednu kliniku u Los Anđelesu između 2011. i 2013. godine. Svi učestnici su iskreno odgovarali na pitanja o tome koje supstance uzimaju i kako nalaze seksualne partnere. Jedna trećina je izjavila da upoznaju seksualne partnere isključivo lično, 30 procenata njih je reklo da kombinuju onlajn upoznavanje i ono uživo, a 36 procenata je reklo da koristi samo aplikacije na telefonu. Pokazalo se da oni koji koriste aplikacije imaju manje od 40 godina, da su veoma obrazovani muškarci i da su belci ili azijati. Takođe, oni koji koriste te aplikacije u velikom broju rekreativno konzumiraju određene opijate.

- Te sekusalno prenosive bolesti u psihološkom smislu izazivaju osećaj izneverenosti i srama, jer znamo uzročnik te bolesti. Posledice su problem, jer mogu da izazovu neplodnost i zdravstvene probleme. Jasni su simptomi, a to su peckanje, bol, svrab ili neprijatni mirisi. Međutim, postoje mnoge koje nemaju simptome i otkriju se kada se pacijenti odluče na pregled – kazao je Milošević, kazajući da mlade žene se teže opredele da idu na ginekološki pregled.

Manja opasnost u klubu?

U jednoj studiji je otkiveno da su oni koji preko aplikacije pronalaze partnera čak su u većoj opasnosti od onih koji ih nalaze u barovima i klubovima. U poslednjih nekoliko godina, aplikacije za pametne telefone, kao što su "Tinder" i "Grindr", postale su veoma popularne. Ove aplikacije su u poslednje dve godine dobile preko 8 miliona novih korisnika.

#Aplikacije za mobilni telefon

#Ginekolog

#Lekar

#Polna bolest

'