AKTUELNO

Šansa da trojke budu začete prirodnim putem iznosi 1 u 8.000 slučajeva, takvu sreću imala je porodica Ilić iz Borče.

Srđana i njen suprug imali su sina, a dolazak tri devojčice doneo je trostruku radost.

Ova slika trojki – Angeline, Irine i Minje govori više od bilo koje reči.

Foto: TV Pink Printscreen

Srđana i njen suprug bili su roditelji jednog dečaka, nisu ni slutili, da će njihova sreća biti tri puta veća od one kojoj su se nadali, vest da će postati roditelji trojki pomešala je osećanja – od šoka do neizmerne radosti.

Foto: TV Pink Printscreen

-Pošto nam je to dar od Boga, jer su one prirodne trojke, prosto smo krenuli bez,razmišljanja i devojke su nam došle pre 14 meseci – rekla je za TV Pink Srđana Ilić.

Četrnaest meseci neizmerne sreće, ali i trostrukih obaveza, međutim sav napor prestaje kada ih vide nasmejane. Kako one dišu, tako i ostali dišu – brat, mama, tata,,bake i deke, koje im kad god zatreba priskaču u pomoć.

-Ja se uvek šalim, muža uvek mogu da promenim, svekrvu ne. Puno znači, jer tehnički,prosto ne možete, ujutro moram da odevedem sina do vrtića, a one se u to vreme,bude, tako da hoće i da ih prošeta, pričuva, velika nam je pomoć – dodaje Srđana.

Dobrodošla im je i pomoć države, jer odgajanje trojki, osim, neprospavanih noći, donosi i nove troškove i to trostruke, samo za pelene za njih tri mesečno im je potrebno od 13-14.000 dinara.

-Nas je ukačilo da imamo roditeljski dodatak po novom zakonu – roditeljski za drugo,,treće i četvrto dete koje iznosi 40.000 dinara mesečno, tako da naravno da znači,svaka pomoć. Od gradskog Centra za socijalni rad imamo stalnu nadoknadu koju,dobijamo jednom godišnje, koja će dobro doći sada pred praznike i sada kako,hodaju tu su uvek cipelice, patofnice – rekla je Srđana Ilić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prošle godine u budžetu grada Beograda za pomoć roditeljima trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca, izdvojeno je 9,5 miliona dinara za 92 porodice, od kojih je 79 porodica sa trojkama, jedna sa četvorkama i 11 porodica sa duplim blizancima.

Stanisavljević: Prioritet socijalne politike grada Beograda i ove države, jeste roditeljstvo i natalitet

-Pored onih osnovnih prava koje žena dobija kao porodilja, vi dobijate i prava grada – za prvo dete je 10.000 dinara, za svako dete 10.000 dinara, ako su u pitanju blizanci 50.000 dinara, a ako je u pitanju treće dete 30.000 dinara, znači na sva ta prava grada, prava Republike, vi još imate i ovo pravo, jednom godišnje, kada su u pitanje blizanačke trudnoće – rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević za Pink i dodala da je to veoma važno, da se sve sabira, da se ništa ne isključuje. -Jer naravno, sve što i možemo da damo i što je prioritet socijalne politike grada Beograda i ove države, jeste roditeljstvo i natalitet - poručila je Stanisavljević.

Autor: G.U.

#Beograd

#Grad

#Trojke

'