AKTUELNO

Autorka filma ''Dnevnik Diane Budisavljević'' rekla je da ovaj film prati životnu priču ove heroine koja je svojim podvigom spasila na hiljada srpske dece.

Pobednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala je film Dnevnik Diane Budisavljević koji je pripreman čitavih 10 godina, a sniman još pet, i danas će premijerno biti prikazan u beogradskoj Kombank dvorani, prenose mediji.

Autorka filma Dana Budisavljević rekla je za Pink da film prati život austrijanke i lekara srpskog porekla, bračnog para koji se doselio u Zagreb po završetku Prvog srpskog rata gde ih potom zatiče i Drugi svetski rat, stvaranje NDH i rasni zakoni.

- Diana u tim okolnostima kreće u jednu svoju humanitarnu privatnu akciju pomaganja pravoslavnim majkama i deci - rekla je Dana.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je ona rekla još od rata devedesetih prisutan je pokušaj revizije istorije kojim se pokušava da se prikaže da logori u Hrvatskoj nisu ni postojali.

- Milsim da je došlo do negiranja samog Jasenovca. Filma o tom vremenu progona Jevreja, Srba, Roma i drugih nije bilo preko 30 godina. Neke stvari su ostale prećutane - rekla je Dana i dodala da ovaj film prati životnu priču Diane Budisavljević koja je svojim podvigom spasila preko 10 hiljada srpske dece.

- Ta priča je ostala zaboravljena, i meni je mnogo drago što smo je oteli iz zaborava - kazala je autorka i dodala da su to bile strašne stvari.

- Ratovi su uvek strašni, ali preko te patnje dece ne može niko preći - kazala je ona i dodala da ovaj film prati dnevnik Diane Budisavljević i bavi se dešavanjem u logoru gradiška.

#Film

#Jasenovac

#Zločin

#logor

'