AKTUELNO

Ministarstvo odbrane Srbije u utorak 5. novembra u Domu Vojske Srbije organizovalo je promociju knjige generala Ilije Brankovića „Tuzlanska Kapija - režirana tragedija“, autor knjige komentarišući oprečne komentare povodom mesta održavanja promocije, smatra da nikome ne smeta to gde je održana promocija, već da im je smetalo svako uplitanje države i pokušaj da se dokaže da suđenje generalu Novaku Đukiću nije bilo pošteno.

Komentarišući izjavu Dunje Mijatović, komesarke Saveta Evrope za ljudska prava, Branković kaže da nije njoj, niti drugima na čije je oprečne komentare nailazio, nije smetalo to što je promocija njegove knjige održana u Domu vojske, već da im je smetalo svako uplitanje država i pokušaj da se dokaže da suđenje Novaku Đukiću bila inkvizicija gora od one nacističke.

Foto: TV Pink Printscreen

-Ako se Novaku Đukiću presuđuje na osnovu činjenice, da se Tuzla nalazi na nivou mora, a planina Ozren na 30 metara iznad mora, ja pitam Šefika Džaferovića da li nosi kupaće gaće kada ide u Tuzlu, da li se ko kupa u moru? – zapitao je on i naglasio je da istina menja istinu rata u Bosni, a da to, podvlači, oni neće da prihvate i da zato neće da čuju za argumente, kojih ima mnogo.

On je doneo i tabelu sa spiskom zemalja koje su u 2015. godini zabeležile najviši,broj smrti od terorizma i zapitao se gde su ovde Srbi, pozivajući se na časopis,"Globalni terorizam indeks" i naglasio je da tu nema ni "Markala", ni ulice Vase,Miškina niti Tuzlanske kapije.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, Tuzlanska kapija je događaj od 25. maja 1995. godine, kada se dogodila eksplozija na tom trgu, tgde je prema zvaničnim podacima, živote izgubilo 71 lice, a više od 200 je povređeno.

Najpre, niko nije procesuiran zbog toga, zatim je Haški tribunal odbio da se bavi tim,slučajem, on je vraćen na procesuiranje pred sud BiH, da bi se nakon više od 10 godina od tog slučaja, pronašao krivac u nekadašnjem načelniku Generalštaba vojske Republike Srpske Novaku Đukiću.

Foto: TV Pink Printscreen

On je ekspresno odven pred sud, osuđen, a još jedna ključna ličnost u svemu tome je,sudski veštak Berko Zečević, koji je sem u slučaju Tuzlanske kapije veštačio i u slučajevima "Markale 1 i 2" i u ubistvu civila u ulici Vase Miškina u Sarajevu.

Đukić je bio u zatvoru, ali zbog bolesti je pušten da se leči, od tada BiH zahteva,ili da se potvrdi ta presuda i da on ili u Srbiji bude u zatvoru ili da se,vrati na izdržavanje kazne u BiH.

Nalaz našeg ekspertskog tima na čijem čelu je bio general Ilija Branković, utvrdio je da eksplozija nikako nije mogla doći sa pozicije gde se nalazila artiljerija vojske Republike Srpske i da to nikako nije mogla učiniti granata od 133 mm.

Međutim, pored ekspertskog tima koji je predvodio general Branković, to su potvrdili i ekspertski timovi iz Češke, Francuske i Izraela, koji su svojim nezavisnim veštačenjem potvrdili sve ono do čega je došao i general Ilija Branković.

- Ja ne znam zašto oni hoće da ubiju glasnika, jer ja nisam napisao ništa što nisu,napisali oni iz Francuske, Češke i Izraela. Ja sam samo to objedinio. Naravno, dao sam i svoj stav - kaže Branković.

Advokat Milorad Konstantinović, zastupnik generala Novaka Đukića, koji je osuđen u,slučaju Tuzlanska kapija pred sudom BiH, na 20 godina zatvora osvrnuvši se na,reakciju, kaže da može da razume zabrinutost komesarke i organizacija i pojedinaca,koji su se oglasili, zbog situacije koju ovaj predmet proizvodi.

Foto: TV Pink Printscreen

-Međutim, krivac za tu situaciju nije ni Savet Evrope, niti srpsko pravosuđe, već je krivac za ovu situaciju, sud BiH, od momenta kada je pokrenuo ovaj postupak dodana današnjeg – naglašava on.

-Dokazi, među kojima ima sijaset novih, na osnovu kojih bi mogao da se pokrene novipostupak, jednostavno kada je advokatski tim podneo zahtev za ponavljanjepostupka ti dokazi nisu ni razmatrani, kod sarajevskog suda – objasnio je on.

Sarajevskisud, kako ističe, ne želi da se oglasi ni pojednom pitanju, tužilaštvo BiH, kome je podneta krivična prijava protiv veštaka Berka Zečevića sa ozbiljnimdokazima ne želi da postupa po toj priavi ni u jednom pravcu.

-Oni ćute i čekaju da neko izvrši pritisak na državne organe u Srbiji, kako bi seĐukić poslao na izdržavanje kazne ovde u Srbiji, međutim ta strategija ne možeda prođe, jer je toliko bilo nepravilnosti, u postupku koji je vođen na sudu uSarajevu, toliko je dokaza koji na jedan eksplicitan način pokazuju da presuda BiH nije u skladu sa prirodnim zakonima, sa elementarnom logikom i zakonima fizike - kaže i dodaje da su to stvari koje su i laiku vidljive glim okom.

Šef tima za odbranu generala Đukića, general Vidosav Kovačević, nekadašnji načelnik,Vojne akademije se zahvalio timu za odbranu Novaka Đukića, i istakao da njegova,fondacija duguje zahvalnost TV Pink, jer može da se saopšti istina.

Foto: TV Pink Printscreen

On se zapitao kom je „ludaku“ palo na pamet da pobije ljude pred sam kraj rata.

Kako podseća, 10 godina taj predmet „stoji i ćuti“ i niko pritom ne reaguje tek se pokreće, naglašava, 2005.godine, jer 2005. godine vojska RS treba da uđe u sastav oružanih snaga BiH.

-Novak Đukić kao zadnji komandant vojske RS ne pristaje na tu činjenicu i otvoreno ne da saglasnost da vojska ode u oružane snage i onda se sve dešava brzo, on biva ekspresno osuđen, sedam godina provodi u zatvoru i na osnovu bolesti dolazi ovde i započinje dvostruku borbu – za zdravlje i istinu - kaže Kovačević.

#Emisija Pravac

'