AKTUELNO

Roditelji treba da upozoravaju dete na opasnosti koje postoje i moraju im predočiti moguće posledice. Rizik uvek postoji, ali moguće je pripremiti se za taj trenutak, rekao je za televiziju Pink doktor Zoran Milivojević, psihoterapeut.

Za manje od dve nedelje zabeležena su tri slučaja pada dece sa terasa. Kada je u pitanju ostavljanje dece same kod kuće, doktor Milivojević ističe da je to za svakog roditelja izuzetno stresan momenat.

- Ono što je najbitnije, kada do toga dođe, jeste, da se detetu ukaže na sve opasnosti sa kojima se može susresti čak i u sopstvenom domu - rekao je Milivojević.

- Neke od opasnosti na koje treba obratiti pažnju su struja, prozori i Internet. Roditelji treba da upozoravaju dete koje su to opasnosti koje postoje i da im predoče moguće posledice. Takođe, treba da uče decu da vode računa sami o sebi – rekao je Milivojević, i dodao da neku decu ne možete ostaviti samu kod kuće nisa trinaest godina.

Kako kaže, neka mogu ostati sama već sa osam, tako da je to, dodaje, prilično individualno.

U želji da zaštite dete neki roditelji odlaze u krajnost, pa se postavlja pitanje na koji način odrediti granicu između opreza i prezaštićenosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Milivojević je istakao da je najbitnije upozoravati ih i, ukoliko prekrše dogovor, kako kaže, treba ih kazniti.

-Uvek postoji rizik, roditelji moraju da se pomire sa tim da je i ukoliko kontrolišu moguće da se nešto dogodi, ali ukoliko ne kontrolišu, ono je ipak izloženo većem riziku. Dete treba da bude informisano, da zna šta je u pitanju i šta su moguće posledice – rekao je Milivojević i dodao da je dete najbolje na početku posmatrati kako se ponaša u minimalno rizičnim situacijama.

Kako kaže, vrlo je bitno sa ovim pricesom ići postepeno, od par minuta, pa sve duže i duže.

#Dete

#psihoterapija

'