AKTUELNO

Velika je odgovornost biti na čelu Centra beogradskih festivala, institucije koja organizuje sve ono što je značajno za grad Beograd, istakao je direktor Centra beogradskih festivala Damir Handanović.

Centar beogradskih festivala je ustanova kulture grada Beograda koja u svojoj nadležnosti ima organizaciju gotovo polovine stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd. CEBEF priprema i realizuje filmske, muzičke i multimedijalne ambijentalne festivale sa višedecenijskom tradicijom.

Handanović je istakao su oni mala, ali odabrana ekipa.

- Imamo i mnogo eksternih ljudi, koji učestvuju u kreaciji svih tih manifestacija – rekao je Handanović.

Handanović je istakao da u opus rada Centra beogradskih festivala ulaze „BEMUS“, „SOFEST“, „FEST“ i „Beogradska zima“.

Festival „Bemus“ završen je 22. oktobra, a Handanović ističe da je manifestacija odlično,prošla, i da su se na ovogodišnjem „Bemusu“ trudili da malo više komuniciraju sa mladima.

- Zato smo doveli i Vanesu Mej. Sava centar je bio pun, imali smo odlične reakcije. Kultura je danas, više nego ikad, dostupna svima – rekao je Handanović.

Direktor CEBEF-a ističe da da većinu programa gde su strane zvezde u pitanju, radi,organizacija na čijem je čelu.

- Deo smo protokola velikih svetskih zvaničnika – rekao je on.

Kako kaže, kada su svetske zvezde u pitanju, uvek nailaze na raznorazne zahteve, od,,kako dodaje pravljenja zamkova na livadi, specijalnih hotelskih soba, zatim dovođenja kućnih ljubimaca i tako dalje.

- Traže razne stvari, ali mi se uvek trudimo da im izađemo u susret. Uvek se trudimo da ispoštujemo sve – rekao je Handanović.

Kako kaže, postoje i ekstremi, i dodaje da je jedna od uvrnutijih stvari na koje je,nailazio to što su neki želeli da, na primer, vežbaju u toku noći u hotelskim sobama. 

Handanović ističe da je za sve što se dešava u glavnom gradu za vreme novogodišnjih,praznika zadužen CEBEF.

- Učestvuju i ostale ustanove kulture Grada, ali CEBEF je nosilac manifestacije „Beogradska zima“, manifestacije koja podrazumeva dva meseca programa koji se dešavaju u glavnom gradu i u to spada i gradski doček Nove godine – rekao je Handanović.

Kako kaže, mnogo sadržaja spada u tu manifestaciju. 

- Prošle godine smo imali preko 500 sati sadržaja, a kao i uvek akcenat će biti na deci. Trudimo se da imamo i kreativne radionice, takođe i sadržaje za decu sa posebnim potrebama. Za svu decu Beograda, kao i za one koji to nisu, a dolaze u naš grad za vreme novogodišnjih praznika – rekao je Handanović.

Handanović je istakao da su trenutno u pregovorima za Novu godinu, i za to koga možemo očekivati najluđoj noći.

- Ove godine ćemo imati dva dana, 30. i 31. i potrudićemo se da imamo i koncert,klasične muzike na Trgu republike, u zavisnosti od temperature koja bude bila.,Kada ulažete u nešto onda to privlači strane turiste, oni dolaze ovde da uživaju, a ako ne uložimo nećemo imati ni velike zvezde  – rekao je Handanović.

Kako kaže, to je dobro i za Grad, koji dobija novac od toga, jer se on vraća kroz,smeštajne jedinice, kroz hranu i tome slično.

Handanović ističe da su u dobroj koordinaciji sa gradskom vlašću, koji, kako kaže, uvek,žele da saslušaju i da zajedno urade što više za Beograđane.

- To je pored ostalog i deo državne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića,i Srpske napredne stranke, da imamo što više sadržaja za decu – rekao je Handanović.

Prema njegovim rečima, programe CEBEF-a prošle godine pratilo je preko 500.000 ljudi, i to kako kaže, besplatnih sadržaja.

Kada je „Fest“ u pitanju, već je najavljen specijalni gost Džon Malkovič, i Handanović ističe da je za to bio potreban ozbiljan rad.

- Beograd živi, razvija se i sve više dobrih stvari se vezuje za Srbiju i Beograd. U tome je suština i ključ uspeha. Odlučili smo da on bude specijalni gost zato što on ma spektakl. On će imati ceo performans – rekao je Handanović.

Handanović je istakao da, od kada je on došao na čelo CEBEF-a non stop imamo sadržaje u našem glavnom gradu. 

- Non stop imamo besplatne sadržaje, zatim koncerte klasične muzike, koncerte,moderne muzike, kao i predstave. Svega toga ranije nije bilo u tolikoj meri. Uložili smo veliki rad, napravili smo veliko klizalište, okupili smo dobar tim, okupio sam ljude koji se time bave i uspeli da napravimo klizalište od oko 1.400 kvadrata pod ledom – rekao je Handanović.

Kako kaže, to su sve ozbiljne stvari koje se ranije nisu dešavale.

- Imam 504 dela zavedena u SOKOJ-u. Radio sam sa najvećim zvezdama u regionu,,želeo sam da probam i da se zajedno sa predsednikom Vučićem svojim radom borim,za dobrobit Srbije. Dugo godina sam bio muzički direktor i jedan od savetnika za program na televiziji – rekao je Handanović.

Kako kaže, pored svega toga imamo malo vremena za kompoziciju, ali dodaje da uvek,ima dve do tri zvezde sa kojima radi.

- Sada se trudim da ostvarim trag u CEBEF-u i dao sam svu svoju energiju za kulturu u gradu. Drago mi je što narod primećuje i kažu da je sada bolje, i to mi daje vetar u leđa da radim još više i jače – rekao je Handanović.

#Beograd

#handanović

#kultura

'