AKTUELNO

Istraživanje pokazuje da u Srbiji, na uzorku 4.000 đaka, uzrasta od 16 – 18 godina, preko 50 odsto njih je imalo kontakt sa igrama na sreću, rekla je za Pink Jelena Manojlović iz SOS centra za odvikavanje i lečenje od kockanja.

Ljubitelji igara na sreću uskoro će morati da potpisuju izjavu kako se kockaju isključivo, u svoje ime i za svoj račun, a svaki njihov ulazak u kockarnice biće evidentiran.

Vlada Srbije je u oktobru ove godine usvojila nove izmene i dopune Zakona o igrama na sreću, usklađujući ga sa propisima Evropske unije, sa ciljem da se unapredi borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma u industriji igara na sreću. Zakon je ušao u skupštinsku proceduru i o njemu bi uskoro trebalo da se izjasne i poslanici.

Filip Žugić, predsednik udruženja Novi početak, novi život bez kocke, kaže za Novo jutro da su ove ove izmene i dopune Zakona važne, jer bi dražva mogla da ima uvid u tok i poreklo novca koje prolazi kroz kockarnice.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ove izmene jesu neki korak u pravom smeru, one su osnovi borba protiv terorizma i pranja novca. Na ovaj način bi se imala evidencija ko to igra i troši novac – kaže Žugić ističući da svako ko je ušao u kockarnicu, ne treba da se smatra kockarom i da se kroz ovu evidenciju to može da se utvrdi.

Kako Žugić objašnajva, zahvaljujući ovom Zakonu imao bi se i uvid ko stalno posećuje kockarnice.

Foto: Pixabay.com

- Patološki kockar je neko ko to radi konstantno, zadužuje se i troši određenu sumu novca. Važno je da je prevaziđen problem ličnih podataka. Pronađen je osnov da se zaštite podaci i to je važno da posetioci ne bi trebali da brinu. Važno je da na ovaj način, maloletnici neće moći tek tako da uđu u kockarnicu, kao i osobe koje su evidentirane kao patološki kockari – smatra Žugić.

Jelena Manojlović iz SOS centra za odvikavanje i lečenje od kockanja sa druge strane kaže da dražva ne može da ima tačan uvid u sam tok i poreklo novca, već samo evidenciju, ali kako je ocenila, ovaj Zakon može da bude dobar i za kontrolu dece.

- Poreklo novca nije moguće da se proveri tek tako. On može da ode da se zaduži kod zelenaša i da sa tim novcem ode u kockarnicu. To nije moguće rešiti, ali ovaj Zakon može da utiče na kontrolu maloletnika koji bi želeli da se kockaju i to je važno, jer je i preventivno – smatra Manojlović.

Sagovornici TV Pink kažu da su podaci, što se tiče malolentika i kocke, jako poražavajući u Srbiji. 

Žugić takođe kaže da je Udruženje novi početak, novi život bez kocke pre godinu dana radilo istraživanje na tertoriji Čukarice i pokazalo se su maloletnici imali dodira sa igrama kockom.

- Naše istraživanje je pokazalo da u dve srednje škole, na uzorku od 600 učenika, uzrasta od 16 – 18 godina, preko 50 odsto njih je imalo kontakt sa igrama na sreću – ističe Žuguć.

I Manojlović je iznela poražavajuće podatke koji takođe potvrđuju povezanost dece i kocku. Ona kaže da je SOS centar za odvikavanje i lečenje od kockanja sproveo istraživanje u celoj Srbiji, na uzorku od 4.000 đaka istog uzrasta, i rezultat je takođe  bio poražavajući - preko 50 odsto njih je imalo kontakt sa igrama na sreću.

#deca

#kockanje

'