AKTUELNO

Svaki delić "Pobednika" je usnimljen u prethodnih mesec dana, ali da li ste nekada videli njegovu unutrašnjost?

Skoro mesec dana je prošlo otkako je "Pobednik" spušten sa postolja i prebačen sa Beogradske tvrđave u Smederevo, gde vajar Zoran Kuzmanović u svom ateljeu ima delikatan zadatak da mu vrati prvobitni sjaj.

U međuvremenu otkrivene su mnoge tajne simbola Beograda, od misterioznih ploča na kojima je stajao, preko veoma lošeg stanja u kojem se nalazio, do 30 rupa od gelera koje su na njemu pronađene.

Svaki delić "Pobednika" je usnimljen u prethodnih mesec dana, ali da li ste nekada videli unutrašnjost "Pobednika"? E, pa na njegovom zvaničnom Tviter nalogu, koji je napravio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, osvanule su i takve fotografije. A na njima se vidi kako je "Pobednik" praktično - zašrafljen.

Foto: Twitter.com/ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA

- U vreme kada je Pobednik liven, tehnike zavarivanja nisu bile dovoljno razvijene pa su se skulpture ovih dimenzija formirale iz delova koji su spajani šrafovima unutar skulpture - objasnili su nadležni iz Zavoda.

"Skulptura je nakon spajanja obrađivana sa spoljašnje strane kako bi se dobila kontinualna površina. Zbog razlike u hemijskom sastavu bronze u susednim delovima i pojave različitih oksida, neki spojevi su vremenom postali vidljivi".

Foto: Twitter.com/ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA

Podsetimo, "Pobednik" bi prema ranije iznetom planu, nakon četiri meseca u Smederevu, trebalo da bude vraćen na Beogradsku tvrđavu sredinom februara 2020. godine.

Naravno, pod uslovom da to tada vremenski uslovi dozvole, s obzirom na kompleksnost akcije vraćanja figure na stub visok više od deset metara.

#Pobednik

#Spomenik

'