AKTUELNO

Peter Handke koji je nedavno dobio Nobelovu nagradu za književnost, prema pisanju austrijskih medija od 1999. godine ima srpski pasoš!

Kako otkrivaju austrijski mediji, on je prihvatio pasoš Savezne Republike Jugoslavije, pa je zakonski izgubio austrijsko državljanstvo. Oni dodaju da Beograd može da slavi jer je dobio još jednog Nobelovca.

Državljanstvo je primio u ambasadi Srbije u Beču, 15. juna 1999. godine. Miloševićev režim mu se na taj način zahvalio za podržavanje Srba tokom NATO bombardovanja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije su za "The Intercept" izjavili:

"Svako ko dobrovoljno stekne strano državljanstvo uglavnom gubi austrijsko državljanstvo. Da neko ne bi izgubio austrijsko državljanstvo, nepohodno je da podnese zavtev koji mora biti odobren pismenom odlukom pre sticanja stranog državljanstva."

Foto: Tanjug AP/Kerstin Joensson

Da li je Handke podneo zahtev za državljanstvo unapred, odnosno pre sticanja pasoša SRJ, nije poznato, a austrijski mediji pišu da je "verovatnoća za to mala".

Slike pasoša postoje na njegovoj onlajn stranici, a možete ih pogledati OVDE.

Inače, hajka na ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, zbog njegove uloge u iznošenju svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije, se nastavlja, a ovaj put je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podseća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbegera. "Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promenio odluku", ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

"Intercept" navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na "veoma nepreglednom" sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dve fotografije jugoslovenskog pasoša poznatog književnika.

#Nobelova nagrada

#Peter Handke

#Srbija

#pasoš

'