AKTUELNO

Počela je sezona slava, nakon Svete Petke, Srbi su slavili Svetog Luku, a sutra je Sveti Dimitrije (Mitrovdan), Vrači, pa Sveti Aranđel...Etnolog Dragomir Antonić za portal Pink.rs govorio je o tome zašto se slavi slava u našem narodu.

- Slava ili Krsno ime je srpski, narodno–crkveni običaj i najvažniji porodični praznik, uvek povezan sa danom određenog hrišćanskog svetitelja - rekao je Antonić.

Kako naglašava, slava je isključivo srpski običaj, jer i kad je praznuju pripadnici drugih naroda slave je kao srpski i pravoslavni običaj.

Slava je, ističe, veoma obiman kompleks običaja i obreda sa mnogo oblasnih razlika u shvatanjima i u izvođenju, a i sam naziv ima više sinonima.

-Tako se slava zove i: krsno ime, sveti, sveto, blagdan, krsna slava, praznik, služba, den, sečemo leb, lomimo leb, panagir, svetac, svetec, sveden, panađur, pamet svetom, kućanska slava, liturgija, liturđija, leturđija. Ukupno dvadeset imena za jedan običaj, a pretpostavljam da ima još naziva koji ovde nisu zabeleženi - objasnio je Antonić.,,

O poreklu slave ima sijaset mišljenja i tumačenja ali, ističe, bez obzira na svu različitost u mišljenjima, ostaje činjenica da Srbi danas čuvaju i poštuju slavu kao najvažniji običaj.

Foto: Pink.rs

-Slava se kod Srba, po narodnoj tradiciji, nasleđuje, ali se ne deli. Dok je otac živ sin ili sinovi ne preuzimaju slavu već je slave sa ocem. Preuzimanje slave za života oca znači da se porodica i formalno podelila. Ako otac nije u snazi, sin preuzima sve obaveze oko slave ali je otac domaćin slave. Kad otac umre, onda sinovi preuzimaju slavu. Ako ima više braće, mogu se dogovoriti da slavu preuzme samo jedan ili je preuzimaju svi. Prve godine po smrti oca slava se drži u porodičnom krugu, bez gostiju i velikog veselja. Pravoslavna crkva zastupa suprotno mišljenje. Po njenom tumačenju, sin ili sinovi, čim zasnuju sopstveno domaćinstvo i odu od roditelja, počinju sami da slave - ispričao je Antonić.

PRIPREMA ZA SLAVU

Antonić kaže da, nekoliko dana pred slavu, u domu u kome se slavi, počinju pripreme kako bi se slava što svečanije i dostojnije dočekala.

Osveštenje vodice,

- U vreme pred slavu sveštenik sveti vodicu u domovima koji slave. Za osveštenje vodice treba pripremiti: činiju sa vodom, buket bosiljka, manju sveću. Uz to se može pripremiti i kadionica sa žarom, tamjan i spisak ukućana, mada u gradovima to sveštenik uvek nosi sa sobom. Sve se to postavi na sto u sobi gde je slavska ikona,koja je na istočnom zidu sobe. Poželjno je da na obredu, kad se sveti vodica, budu svi ukućani. Zato sveštenik, bar dan ranije, zakazuje dolazak - rekao je Antonić i dodaje da onaj ko do sada nije slavio i želi to prvi put da učini, treba da ode kod sveštenika u najbližoj crkvi i da se sa njim o svemu dogovori.

Ikona

-Svaki pravoslavni dom treba da ima ikonu svoje krsne slave. Ikona se postavlja u najsvečanijoj prostoriji, trpezariji ili dnevnoj sobi, i to uvek na istočnom zidu. Poželjno je da, pored ikone kućnog sveca stoji ikona Hrista Spasitelja i ikona Presvete Bogorodice - naglasio je Antonić.

Svećnjak

To je predmet sa jednim krakom( ili više krakova) u koji se uglavljuje sveća. Obično se pravi od nekog teškog metala, tuča ili, u bogatijoj varijanti od srebra. Važno je da ima stabilno postolje i da se sveća dobro uglavi da se ne bi prevnula.

Slavska sveća

Antonić naglašava da, za slavu se kupuje veća sveća, po mogućstvu od čistog voska.

- Sveću pali domaćin, uz prisustvo ukućana i najbližih prijatelja. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, celiva sveću i pali je šibicom. To se radi neposredno pre rezanja kolača, ako sam domaćin reže kolač ili to radi sveštenik u domu. U slučaju da je kolač rezan u crkvi, domaćin pali sveću, po narodnom verovanju, u različito vreme. Negde je običaj da se sveća upali nekoliko minuta pre podneva, odnosno 12 sati. U drugim krajevima se smatra da sveću treba upaliti tačno u podne. Takođe postoji običaj da se sveća pali neposredno pre ručka, kad se gosti okupe. Sveća gori celog dana, a gasi se kad dođe na nekoliko santimetara. Može se gasiti na više načina - domaćin se prekrsti, uzme malo sredine iz slavskog kolača i ugasi je; domaćin se prekrsti i uzme kafenu kašičicu vina i lagano sipa uz fitilj sveće - objasnio je on.

Slavski kolač

Foto: Tanjug AP

- Kolač je, kao i prosfora, kvasni hleb, i po pravilu, zamesi se osvećenom vodicom. Treba ga umesiti dan pre slave. Mesi se na sledeći način - kaže Antonić.

Slavsko žito

Foto: Tanjug

- Uoči slave priprema se slavsko žito koje se naziva još i koljivo. Kad se na dan slave upali slavska sveća, onda se najpre domaćin prekrsti i posluži žitom, a zatim i ostali ukućani. Svaki gost koji dođe na slavu najpre se služi žitom.Po učenju Pravoslavne crkve slavsko žito se sprema za sve slave. Po narodnom verovanju, Arhangel Mihailo i sveti Ilija su živi svetitelji pa se za njih ne priprema žito - ističe etnolog.

Autor: Č.N.

#Slava

#etnolog

'