AKTUELNO

MladiCe koriste svoje iskustvo lečenja od raka kako bi pomogli drugima u sličnoj situaciji, a u cilju pružanja što kvalitetnije podrške MladiCe su edukovane od strane psihoterapeutkinja REBT CENTRA. Podrška je dostupna svakim radnim danom od 17 do 21 sat.

U Srbiji je otvoreno prvo on-lajn savetovalište za decu i adolescente koji se bore sa nekom vrstom malignog oboljenja: mladice.org. MladiCe čine svi mladi lјudi (mlađi od 28 godina) koji su trenutno u procesu lečenja, remisiji ili su se potpuno izlečili od maligniteta, a njihov cilj je pomoć i podrška mladima koji su oboleli od karcinoma ili su se izlečili.

Mentalno zdravlje mladih koji su se lečili od raka često je zapostavljena tema, pa je upravo ovo bio povod za pokretanje on-line savetovališta, koje za cilj ima pružanje pomoći i podrške, kaže za Pink Milkica Dimitrijević, iz Udruženja "MladiCe”, koja je i sama, zajedno sa svojom koleginicom Milicom Šimonović, pobedila karcinom.

Ističe da je karcinom teško iskustvo za onoga ko ga ima, kao i za njegovu porodicu. Rak menja način života, stvara gorko iskustvo, a vraćanje u sredinu nakon lečenja može biti izuzetno teško.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tu je mnogo strahova, nedostatak samopouzdanja, teškoće u prilagođavanju na sredinu, teškoće prilikom učenja, problemi sa pažnjom i koncentracijom. Neretki su problemi sa sterilitetom, organskim oboljenjima, fizičkim nedostacima… Sve ovo izuzetno utiče na mentalno zdravlje – kaže Dimitrijevićeva.

Ističe i da je jako važno otvoreno govoriti o problemima, pratiti svoj tempo, a za razgovor, podršku i pomoć mogu posetiti sajt mladice.org, gde će ih čekati šestoro mladih koji su prošli obuku za vršnjačku podršku.

Dragana Radulović, iz Udruženja "Čika Boca", kaže da je rak u neku ruku bolest cele porodice, budući da se svima život menja iz korena. Zato je, kaže, važno imati podršku tokom adaptacije na novo stanje, na novi život i novu rutinu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ta adaptacija traje, tokom čega prevladava strah, a oboleli i njegova porodica ulažu sve svoje snage da se izbore. Proces je dugotrajan, težak, pa i kada se bolest prevaziđe, živi strah da će se ona vratiti – kaže Radulovićeva. Osim ovog straha, kako dodaje, postoji strah koji osećaju mladi, a to je strah od adaptacije, prihvatanja od strane vršnjaka, akademskog dokazivanja i slično.

Udruženje "Čika Boca" je, kako kaže, uključeno u on-line savetovalište, zajedno sa “MladiCama”. Radulovićeva je pozvala sve koji osećaju da im je pomoć potrebna, da se jave. 

- Normalno je osećati bes, ljutnju i strah, ali ne treba dopustiti da ta osećanja prevladaju – ističe Radulovićeva.

Šimonovićeva, jedna od "MladiCa" od svoje 11. godine bila je u borbi sa leukemijom. U početku nije znala da joj je dijagnostikovana ova opaka bolest, jer roditelji nisu želeli da je brinu, ali je, kako kaže, posle mesec dana saznala o čemu se radi, i to iz razgovora sa decom na odeljenju. 

Foto: TV Pink Printscreen

- U početku je to zaista bilo teško, jer nisam znala šta me čeka i kako će izgledati lečenje. Kasnije sam sve to lakše podnosila, uz podršku roditelja i doktora. Lečenje je trajalo šest meseci, iako ono u pojedinim slučejevima može da traje i po nekoliko godina. Moje lečenje je trajalo kraće, primala sam hemioterapije, nakon čega sam imala kontrole, održavanja i, evo, već 10 godina je sve u redu – kaže Šimonovićeva za “Novo jutro”. 

Ona kaže da joj je želja, kao i ostalim “Mladicama” da pomogne i nada se regrutaciji još mnogo mladih koji bi mogli da pruže podršku. Poručuje da je moguće izlečiti se i da nikada ne treba odustajati. 

#Karcinom

#MladiCe

#Novo jutro

'