AKTUELNO

Broj maloletnika koji su došli u sukob sa zakonom u poslednjih pet godina meri se hiljadama, a skoro 10.000 njih, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dobilo je vaspitne mere ili maloletnički zatvor, a novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić ocenjuje da ne smemo dozvoliti kriminalizaciju naše omladine.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva (RJT), prošle godine policija je registrovala više od 7.000 počinilaca krivičnog dela mlađih od 18, od čega 19 odsto nema ni 14 godina i nisu krivično odgovorni.

Foto: TV Pink Printscreen

Čak 1.416 tinejdžera dobilo je vaspitne mere, a njih 172 zavodske vaspitne mere. U porastu je broj teških ubistava kod mladih, a za petinu je više krađa, razbojništava i imovinskih delikata nego godinu pre toga.

Vujičić naglašava da država ne sme da dozvoli da se kod mladih stekne utisak da se kriminal isplati.

-Mi ne smemo dozvoliti kriminalizaciju naše omladine, država ne sme da dozvoli da,se stekne utisak da se kriminal isplati. Mnoge razvijene zemljeEU, to su najviše,skandinavske zemlje, imaju posebne timove psihologa pri vladi, koji rade sa,adolescentima do 13 godina, pa adolescentima od 13 godina do 20 godina, to,postoji već dugi niz godina - napominje on.

Milutin Ilić, savetnik Jaroslava Foldina, naglašava da se u Evropskoj uniji dosta radi na prevenciji maloletničkog kriminaliteta.

Foto: TV Pink Printscreen

-Nas isto čeka taj period u Srbiji da se taj problem bolje prostudira i da se napravi neki noviji model kako da se preventivno, a i represivno radi - smatra on.

Kako dodaje, ne može se desiti da neko ispod 14 godina bude zloupotrebljen od strane kriminalaca, da izvrši krivično delo za koje neće niko neće odgovarati.

#Dragan Vujičić

#Milutin Ilić

#Novo jutro

'