AKTUELNO

U odnosu na druge zemlje regiona, Srbija ne odskače kada je reč o naoružavanju, ističu sagovornici "Novog jutra". Posebno uzimaju u obzir slučaj Rumunije koja je u pregovorima za kupovinu više stotina oklopnih transportera, tenkova, brojnih raketnih sistema. Sve je ovo, kako kažu, legalna i legitimna stvar.

Rusija će isporučiti Srbiji raketni sistem "pancir S" u narednihnekoliko meseci, u skladu sa potpisanim ugovorom, potvrdio je direktor ruske Agencije za uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda. Ukoliko naoružasvoje PVO jedinice "Pancirom", Srbija će biti jedina država u ovom delu Evrope, koja poseduje taj tip ruskog naoružanja. 

Posle 20 ili 30 godina opadanja našeg vojnog sistema, pre svega u tehničko-tehnološkom smislu, sadašnje državno vođstvo rešilo je da pokuša da modernizuje sisteme, najpre ratno vazduhoplovstvo i PVO, koji su tehnički najzahtevniji, kaže za Pink prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo je, ističe važno iz više razloga, a pre svega kako bismo zadržali korak sa vodećim silama sveta, ili barem regionalnim silama sveta. 

- Da bismo uveli savremeni sistem, mora se krenuti od školovanja kadata, oficira, od njihovog usavršavanja, do obučavanja i involviranja tog sistema u drugi deo sistema, odnosno u “tehniku”. Ovo je jako složen, dugotrajan, sofisticiran i visoko zahtevan proces – kaže Kajtez.

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže da politika vojne neutralnosti zahteva kupovinu naoružanja i na istoku i na zapadu, kao i saradnju sa obe ove strane sveta. Kaže i da se, u odnosu nan eke druge zemlje regiona, Srbija i ponajmanje naoružava, posebno ako se u obzir uzmu Rumunija i Bugarska koje izdvajaju značajna sredstva za kupovinu vojne opreme.

Foto: TV Pink Printscreen

- Rumunija ima u planu kupovinu više stotina oklopnih transportera, tenkova, brojne raketne sisteme... Srbija zapravo i nije ta koja u regionu odskače sa svojim naoružanjem - kaže Radulović.

Kod naoružavanja i vojne opreme jedan od ključnih činilaca jeste izgradnja operativne sposobnosti: strategija, doktrina, organizacija, personal, obrazovanje, obuka i infrastruktura, objašnjava Božidar Forca, general major u penziji. Sve ovo je, kako kaže, utvrđeno u strateškim, normativnim, planskim dokumentima. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Svaka zemlja ima ove dokumente, dakle svi mi govorimo istim jezikom i naoružavanje zemlje je legalna i legitimna stvar – kaže Forca. Podseća da se Srbija nikada nije bunila zbog naoružavanja drugih zemalja, recimo Hrvatske. Kaže da je Srbija vojno neutralna sa strateškim ciljem članstva u Evropskoj uniji. 

#Božidar Forca

#Ilija Kajtez

#Novo jutro

#Vlade Radulović

#Vojska

'