AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti svim državnim organima uvođenje fleksibilnog radnog vremena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vreme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

- Mi smo analizirali korišćenje fleksibilnog radnog vremena, kako u inostranstvu tako i velikim kompanijama. Uočili smo pozitivne efekete, od toga da su radnici bili zadovoljniji i efikasniji, a uz uštede. Prirodno je da smo mi prvi koji smo to uvelii koji ćemo analizirati rezultati i da to bude model kako će svi drugi raditi ako se pokaže efikasnim - objasnio je Ðorđević za Tanjug.

Rekao je da ne sumnja u uspešnost fleksibilnog radnog vremena, ističući da je Ministarstvo bilo suočeno sa konkretnim problemom da su centri za socijalni rad i neka odeljenja u opštinama, kako borača i dečija zaštita imala isto radno vreme, te su svaki dan dolazila rešenja pred kraj radnog vremena, zbog čega je postojala potreba da neki ljudi ostaju prekovremeno i da se plaćaju prekovremeni sati.

- Sada će moći rukovodioci da organizuju bolje radno vreme, i da nekima kažu da dolaze kasnije. Oni će biti zadovoljniji, a imaće svojih osam sati rada. Indirektno to je i veliki plus zbog brige o našim majkama, koje imaju malu decu, rade u Ministarstvu, a s obzirom da im je radno vreme od 7 i 30, a škola počinje u 8, postoji potreba da moraju da se snalaze šta sa detetom. Ovo je način da rukovodioci majkama daju mogućnost da decu odvedu u školu, da ne trpi posao, I to sve u skladu sa zakonom - rekao je on.

Ðorđevih je istakao da je ovo prva mera u cilju poboboljšanja zadovoljstva zaposlenih na radnom mestu.Na razna testiranja u svetu sa radnim vremenom, kaže da Ministarstvo gleda i osluškuje sve što se u oblasti rada čini u inostranstvu, ali dodaje da naša zemlja nema luksuz da eksperimentiše previše, već želi da koristi tuđa iskustva i budemo pametni bez "dečijih bolesti".

- Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske rresore kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji - istakao je Ðorđević dodajući da će fleksibilno radno vreme biti predlog Ministarstva za sve državne organe.

#Posao

#radno vreme

'