AKTUELNO

Nakon što je srpski beli luk nepravedno izgubio bitku od lepo upakovanog i jeftinijeg kineskog, koji je prethodnih godina preplavio naše pijace i supermarkete, ove jeseni ipak se vratio na velika vrata.

- Cena je izvanredna, 800 dinara po kilogramu, odnosno 50 dinara po jednoj glavici. Kad odbijemo sve troškove ostvarićemo čistu dobit od 3.500 evra, možda i veću, kakvu ne bismo približno dobili ni od jedne druge poljorivredne kulture - kaže Mihailo Ribać.

Sa kraljevačke pijace kineski beli luk potisnut je gotovo preko noći. Ima ga u velikim trgovinskim lancima i cena mu je od 345 do 400 dinara. No i pored toga naše sorte imaju sve više kupaca.

Foto: RINA

- Slabije se kupuje na kilogram, više se traži po nekoliko glavica ili do pola kilograma, najviše pijačnim danom i nedeljom - rekao je Mihailo.

Prema njegovim rečima sve je veće interesovanje ljudi sa sela da na proleće poseju domaći beli luk tako da već sada obezbeđuju seme, a najčešće su to sorte “bosut” i “sremac”.

- Na imanju u Vrdilima posadili smo beli luk na oko 10 ari, jer ni ja ni drugi povrtari zbog straha od uvoznog nismo se usudili za više. Ovogodišnja cena daće nam vetar u leđa, ali i dobar rod, jer u ovoj sezoni ostvarili smo prinos od oko 600 kilograma - kaže Ribać.

Foto: RINA

Ohrabrenje za povratare stiže i iz Južnog Banata gde se ovo povrće seje na površinama od dva do pet hektara, a za sledeću godinu planiraju se i daleko veće površine.

- Mnoge zemlje prestale da uvoze beli luk iz drugih država zbog prekomerne upotrebe hemikalija protiv klijavosti, što je velika šansa za naše povrtare koji ne prskaju luk više od dva puta uz minimalnu upotrebu mineralnih đubriva - izjavio je Dragutin Jevtović, agronom iz Kraljeva.

#Beli luk

#Kraljevo

#Pijaca

'