AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić primila je danas pripadnike MUP-a koji su učestvovali u pronalasku otetog dečaka iz Stare Pazove i poručila da u Srbiji danas nema većih heroja od njih i da će posle njihovog podviga porasti poverenje građana u srpsku policiju.

Prijemu su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić.

Brnabić je, u svoje i u ime građana Srbije, zahvalila načelniku Uprave kriminalističke policije Dejanu Kovačeviću i načelniku Policijske uprave Sremska Mitrovica Đuri Mandiću na svemu što su uradili kako bi pronašli otetog dečaka i što su celu Srbiju učinili ponosnom.

Zahvalila je i ministru Stefanoviću na ulaganjima u MUP, kojI, kako je rekla, danas potpuno drugačije.

- Iz srca vam hvala na vašoj osvećenosti, radu, trudu da se svi u Srbiji osećamo bezbedno i sigurno. Za mene nema većih heroja od vas, bila sam ponosna kao predsednica Vlade, ali i kao građanka, vi ste pokazali koliko ste jaki i profesionalni, posvećeni i da radite 24 časa za dobrobit građana - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Primetila je da kao društvo još uvek ne prepoznajemo prave heroje i da su nam idoli oni koji to ne bi trebalo da budu, umesto naučnika, sportista, policajaca...

- Molim sve nas da zajedno probamo to da promenimo. Odgovornost je najveća na Vladi Srbije, ali je i na svima nama - naglasila je premijerka.

Podsetila je na to koliko je od 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić bio premijer, ulagano u sistem bezbednosti i da je vlada bila kritikovanai zbog podizanja plata pripadnicima službi bezbednosti, ali da još uvek nije dovoljno urađeno na tom polju.

- Radićemo na povećanju plata, izgradnji stanova, nabavku opreme...Kada je to veče pronađen Petar, sve te investicije su nam se kao društvu vratile - rekla je Brnabić.

Ocenila je da je pronalaskom otetog dečaka iz Stare Pazove poslat jak signal da se kriminal ne isplati i da će posle ovoga mnogi dobro razmisliti da li će počiniti bilo koje krivično delo.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević rekao je da su tokom potrage za dečakom, video snimci mnogo pomogli policiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Skidali smo snimke sa privatnih objekata i zadatak uspešno priveli kraju za manje od 24 časa - rekao je on.

Kovačević je apelovao da se ne ponovi to da se, kada policija kreće u realizaciju zadatka, na internetu pojavljuje vest da je dete pronađeno.

- Zamislite šta bi se desilo, da ubiju dete - rekao je Kovačević i zamolio medije da se takve stvari ne rade. Poručio je da će policija nastaviti sa štiti bezbednost građana.

Načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica Đura Mandić istakao je da je porodica dečaka imala ogromno poverenje u policajce, da ih nije "opterećivala", osim što je davala prave informacije, što je vrlo važno.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je zahvalio i tužiocima koji su pratili sve aktivnosti policije.

Ministar Stefanović je kazao da su Kovačević i Mandić postavili celu operaciju, i njome rukovodili od početka do kraja.

Naglasio je da policija svakoj prijavi za nestanak pristupa kao da je otmica, kao i da je sve vreme postojao strah da će počinoci, uplašeni da će biti pronađeni, počiniti krivicno delo ubistva.

Ministar je pohvalio rad kriminalističke policije koja je uspela da psihološki slomi otmičara.

- To nije bilo lako, jer je reč o čoveku koji proveo veći deo života u zatvoru - dodao je Stefanović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar je naveo da je to bila veoma složena operacija, urađena za kratko vreme.

- Veliki broj ljudi 24 sata nije spavao te noći. Hvala za podršku, ponosan sam na te ljude, koji su sposobni da sve rešavaju - rekao je Stefanović.

Policija, prema rečima njenog direktora Vladimira Rebića, u toku jednog dana dobije najmanje dve do tri prijave da deca nicu došla kući.

Svakom slučaju se, ističe, pristupi vrlo ozbiljno i svaki se ozbiljno proveri.

#Ana Brnabić

#Nebojša Stefanović

#Otmica

#Petar Mitić

'