AKTUELNO

Učešće srpske delegacije na predstojećem Drugom kineskom međunarodnom sajmu uvoza EKSPO daće snažan impuls trgovinskoj i ekonomskoj saradnji dve države i to je jedinstvena prilika za srpske privrednike da povećaju svoje prisustvo i plasman proizvoda na kinesko tržište, uverena je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je danas razgovarala sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo o poseti NR Kini i učešću na EKSPO-u. Tokom zvanične posete, od 3. do 7. novembra, predsednica Vlade će se sastati sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom i boraviti u Šangaju i Hangdžou.

Predsednica Vlade je izjavila da poziv Si Đinpinga predstavlja veliku čast Republici Srbiji i da odražava najviši nivo saradnje i poverenja dve države.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

"Građani Srbije već osećaju benefite uzajamno korisne saradnje sa NR Kinom. Opredeljenje Vlade Republike Srbije je da se praktična saradnja dve države dalje unapredi zajedničkim projektima u oblastima infrastrukture, inovacija, informacionih tehnologija, digitalnih usluga i obrazovanja", rekla je Brnabić i istakla da će svoju posetu Kini iskoristiti da privuče nove kineske investicije u ovim sektorima.

Premijerka Brnabić naglasila je važnost inicijative "Pojas i put", i učešće Srbije u ovoj inicijativi, koja kroz međusobno povezivanje zemalja učesnica doprinosi bržem ekonomskom razvoju, saopštio je kabinet predsednice Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Ambasadorka Kine istakla je da je poseta predsednice Vlade Kini veoma važna za dalje jačanje bilateralnih odnosa dveju država, naglašavajući da srpsko-kineski odnosi napreduju upravo zahvaljujući stalnom dijalogu i uzajamnim posetama zvaničnika naših zemalja.

Ona je naglasila važnost saradnje sa Srbijom i kroz mehanizam "17+1", koja omogućava realizaciju velikih infastrukturnih projekata i povezivanje ekonomija regiona, čime se doprinosi i bržem ekonomskom razvoju svih partnera.

#Ana Brnabić

'