AKTUELNO

Povratak troje dece u zagrljaj majke nikog nije ostavio ravnodušnim. Posle četiri godine, deca Slavice Burmazović vratila su se u Beograd. Njih je iz Irana doveo Ambasador Srbije u toj zemlji Dragan Todorović.

Četiri godine nakon otmice i više od tri godine od pravosnažne presude turskog suda, na osnovu dogovora ministra Ivice Dačića i ministra inostranih poslova Irana Muhameda Zarifa, deci je omogućeno da se vrate majci Slavici Burmazović.

Todorović je za medije govorio i o emocijama i teškim okolnostima slučaja. Ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović, koji je decu doveo u Beograd, kaže da je ovaj slučaj u njemu izazvao mnogo emocija.

- Ja nikad nisam video gospođu Burmazović, ali kao da smo se videli hiljadu puta do sada. Suze su pošle i meni i njoj. Ovaj posao je vezan za svašta nešto, mi moramo da ga uradimo. Mora da se nađe način da se nešto uradi. Mora da se proba na više načina ako ne ide samo na jedan - ispričao je Dragan Todorović.

Put iz Irana u Srbiju je, kaže, bio vrlo naporan pošto je bilo presedanja u Dohi. Deca, ističe ambasador Srbije, nisu plakala jer za to, kaže, nije bilo vremena.

"Tako smo koncipirali polazak, nije bilo vremena ni za reči ni za suze, i reči kojima bi izrazili emocije", rekao je Todorović.

Dve starije devojčice govore odlično srpski jezik, a dečak slabije.

"Vrlo je inteligentan, naučiće brzo", dodao je ambasador Srbije.

Bivši suprug Slavice Burmazović, turski državljanin, odveo je decu bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku. Prvostepenom presudom suda deca su u martu 2016. godine vraćena majci. On je, međutim, uprkos zabrani, napustio Tursku i otišao s decom u Iran.

Dragan Todorović je objasnio da je jedna od najvažnijih stvari u celom slučaju bilo ubediti oca da vrati decu. Sve je, dodaje, bilo koordinisano sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Slavicom Burmazović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ništa nije bilo tajno, suština je bila da se pristane na povratak dece u Srbiju - objasnio je Todorović i dodao da su razgovori istovremeno vođeni sa ocem dece i institucijama u Iranu. Objašnjava da je ambasada u Iranu završila svoj deo procedure, napravila papire pošto su deci istekli pasoši.

- Sve smo ispoštovali, platili takse koje se plaćaju u tim slučajevima. Završili su administraciju i onda kad je bilo gotovo falilo je malo vremena - rekao je Todorović i dodao da je proceduru ubrzao sastanak šefova diplomatija dve zemlje Ivice Dačića i Muhamada Džavada Zarifa.

Odgovarajući na pitanje zašto je bilo potrebno četiri godine da se ispoštuje pravnosnažna presuda, ambasador objašnjava da ne može da govori o periodu koji su deca provela u Turskoj već samo od kad je preuzeo slučaj.

- Kad se takve stvari dešavaju, treba ispoštovati proceduru zemlje domaćina. Nije uvek lako doći do kraja procedure, nekad nemate odgovore, nekad pet puta morate da tražite odgovor. Nisu se stvorili uslovi, u poslednje vreme su uslovi počeli ubrzano da se stvaraju - rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, rešavanju slučaja doprinelu su dobri politički odnosi dve zemlje.

Dragan Todorović je objasnio da u Iranu nema mnogo državljana Srbije, pa stoga ni mnogo problema. Ovo je, kaže, bio najveći slučaj do sada.Vrlo emotivno odgovara na pitanje šta je bilo najteže u celom slučaju:

- Najteže je bilo da gledam patnju ove dece koja su bila odvojena od majke, njihovo mesto je uz majku - istakao je ambasador Srbije u Iranu. Dodaje da je bilo vrlo teško prevazići psihološki momenat kod dece – da shvate da će otići kod majke sutra, preksutra, za mesec dana.

- Najteže je bilo sa decom komunicirati da prihvate činjenicu da se vraćaju kući. To je težak psihološki momenat ne zato što neće da se vrate, nego jer je teško promeniti sredinu - škola, društvo, komšiluk. To je ostavilo jedan emotivni utisak na mene - rekao je Todorović.

#Slavica Burmazović

'