AKTUELNO

Njega i njegovu porodicu nepoznati muškarci su verbalno napali uvredama na nacionalnoj osnovi u centru Zagreba.

Gradonačelnik hrvatskog grada Umaga Vili Basaneze primio je osnivača i direktora novosadskog EXIT festivala Dušana Kovačevića, i osudio verbalni napad na Kovačevića i njegovu porodicu u četvrtak Zagrebu.

Kovačeviću je, nakon konferencije za novinare u vezi sa novim Exitovim Sea Star festivalom, prišla grupa nepoznatih muškaraca i verbalno napala njega i njegovu porodicu uvredama na nacionalnoj osnovi.

Prijem u Umagu bio je odlučan odgovor na neprijatnosti i incident koji se dogodio u Zagrebu, saopštio je Exit. Gradonačelnik Basaneze osudio je navedeni čin i svaki oblik neprijateljstva i nacionalne netrpeljivosti. Basaneze, kao gradonačelnik grada koji će ovog maja biti domaćin jednog od najznačajnijih festivala u Evropi, rekao je da Umag najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, po bilo kojoj osnovi.

- Osuđujem ovaj incident, koji je utoliko teži upravo iz razloga što se desio pred očima dece. Glas pojedinaca nikako ne sme zaseniti vrednosti našega društva i naše zajednice temeljene na prijateljskim odnosima - rekao je on. Kovačević je ocenio da Umag predstavlja savršen izbor za Exitov festival u Hrvatskoj, kako zbog atraktivnosti lokacije, tako i zbog sigurnosti posetilaca.

Kovačević je tom prilikom rekao da se u Umagu oseća kao kod kuće.

- Kao što je Novi Sad jedan od retkih gradova u bivšoj Jugoslaviji u kome je mogao nastati EXIT, tako i Umag predstavlja savršen izbor za Exitov festival u Hrvatskoj, kako zbog atraktivnosti lokacije, tako i zbog sigurnosti posetilaca. Poznato je da su ljudi u Istri odlični domaćini i ovde se osećamo podjednako dobro i sigurno kao i kod kuće, u Novom Sadu - rekao je izjavio je Kovačević.

On je dodao da su pomirenje i regionalno povezivanje deo su naše društvene misije i temelj na kojem je EXIT i osnovan.

- Još 2001. godine festival je predstavljao prvi masovni događaj nakon ratova koji je na jednom mestu okupio veliki broj mladih iz regiona, otvarajući novi tok komunikacije, koji je devedesetih bio nasilno prekinut - naveo je Kovačević.

J. Stanković

#Exit festival

#Hrvatska

#Zagreb

'